Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović o novom zaduženju

'Hrvatska to više ne može izdržati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ta praksa treba prestati u Hrvatskoj jer to ona više ne može izdržati, izjavio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović, na novinarsku zamolbu da komentira vladinu odluku o izdavanju novih obveznica čime je Hrvatska zadužena za novih oko 5,8 milijardi kuna.

'To je opet zaduživanje za pokrivanje tekućih troškova, ta praksa treba prestati u Hrvatskoj, to traje već godinama. Katkad se to moglo tolerirati, međutim gotovo je, Hrvatska više ne može na takav način', izjavio je Milanović novinarima u SDP-ovoj središnjici.

Upitan znači li to da SDP, preuzme li vlast na izborima, obećaje drugačiju politiku, odgovorio je kako može obećati politiku razumne javne potrošnje, politiku čuvanja temeljnih socijalnih prava te razvojnu politiku kroz otvaranje novih radnih mjesta. 'To naravno govore svi, to jako lijepo zvuči, ali to treba znati provesti i u tome je bit cijele priče. Samo nova radna mjesta u produktivnim sektorima mogu Hrvatskoj omogućiti da se razvija i ide dalje', rekao je Milanović.

Milanović je naglasio da Hrvatska stagnira već dvije godine i da je 'potpuno zacementirana' Naglasio je da Hrvatska stagnira već dvije godine, da je 'potpuno zacementirana', te da je u tom smislu nova emisija obveznica, dakle državnog duga koji s određenom kamatom na naplatu dolazi za nekoliko godina, samo još jedan teret za državu. 'Hrvatska ga više ne može izdržati', poručio je.

Novinare je zanimalo i kako tumači mogućnost da se ugovor o pristupanju Hrvatske u EU potpiše uoči samih parlamentarnih izbora, s obzirom na nagađanja kako je premijerka Jadranka Kosor za jučerašnjeg posjeta Poljskoj dobila obećanja da će ugovor potpisati na prijelazu iz studenog u prosinac, te smatra li to zlouporabom 'europskog pitanja' u predizborne svrhe.

Milanović je odgovorio kako je moguće očekivati da se ugovor može potpisati na europskom vijeću 9. prosinca, ali i naglasio da je SDP-u potpuno svejedno kada će se to točno dogoditi, jer su pregovori gotovi. 'Dakle, neka ga potpiše danas, sutra, što prije, što se nas tiče i na sam dan izbora ili dva dana prije izbora, to je tako svejedno', rekao je.

Upitan ne misli li da će građani taj čin honorirati kao još jedan uspjeh premijerke Kosor, Milanović je odgovorio kako u SDP-u o tome ne razmišljaju. 'Taj ugovor će očito potpisati veći broj ljudi. Ako smatra da će joj to pomoći na izborima, da će građani zanemariti sve ono loše što je napravljeno zadnjih osam godina i naprosto to prihvatiti zdravo za gotovo, neka potpiše na dan izbora. Nama je svejedno', poručio je predsjednik SDP-a. (HIna)

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović Najteža odluka Ustavnog suda Dnevnik Nove TV doznaje pozadinu donošenja krucijalne odluke o Milanoviću: "Lomila su se koplja zbog jedne stvari"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene