Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve vidljiviji jaz

Hrvatska sve bliža SAD-u, ali i sve se više udaljava od jedne stare saveznice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U graničnom sporu sa Slovenijom, Hrvatska je ostala bez potpore dugogodišnje saveznice Njemačke. S druge strane, s Amerikom su veze sve čvršće.

Njihove donacije redovito stižu u Hrvatsku, kao i politička potpora, a hoće li se kupiti njihovi vojni zrakoplovi, odluka je koja će se - tek donijeti.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

Četiristo tisuća dolara Amerika daje za izgradnju helidroma u četirima bolnicama. KB Dubrava i Osijek te bolnicama u Slavonskom Brodu i Karlovcu.

„To su postojeći heliodromi, koje treba osuvremeniti opremom, jedna sigurnost po noći u lošim vremenskim uvjetima. To je na dobrobit svih“, kaže ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Krstičević: "Na korak bliže kupovini američkih zrakoplova"

Dosad najvrjednija američka donacija 16 je borbenih helikoptera Kiowa. U Americi o kupnji vojnih zrakoplova razgovara ministar obrane Damir Krstičević. Nakon sastanka s generalom Mattisem, Krstičević kaže - na korak smo bliže kupnji njihovih zrakoplova.

U MORH-u tvrde kako će postupak biti transparentan.

„Ministarstvo obrane će slijedeći tjedan poslati formalni zahtjev za ponudu za nabavu borbenih aviona u pet država i to u Švedsku, SAD, Južnu Koreju, Izrael i Grčku“, priopćili su iz Ministarstva.

Profesor Radovan Vukadinović vjeruje u jačanje vojne veze s SAD-om.

„Očito je da će doći do nove suradnje, da će doći do konkretizacije do kupovine oružja, moguće i aviona SAD-u je cilj i prodati energente, ali i smanjiti ruski utjecaj, o čijem plinu i nafti ovisi cijela Europa“, kaže Vukadinović.

Američki predsjednik i hrvatska predsjednica nedavno su se sureli u Poljskoj. Dijele iste interese.

Klisović podupire inicijativu Predsjednice

Zastupnik SDP-a Joško Klisović podupire inicijativu predsjednice.

„Ono što je jako važno da inicijativa Tri mora, koju gura predsjednica ne bude samo inicijativa za naslikavanje s važnim ljudima, već da Hrvatska utvrdi svoje praktične ciljeve i pokušamo ih realizirati“, kaže Klisović.

S Amerikom sve bliži, no s Njemačkom sve vidljiviji jaz. Angela Merkel u graničnom je sporu stala na slovensku stranu.

„Hrvatska diplomacija morati uložiti puno napora da vratimo odnose na onu razinu kada je Njemačka bila naš također vrlo važan politički partner“, kaže Vukadinović.

Kako vratiti njemačku, a zadržati američku naklonost, jedna je od zadaća premijera i predsjednice.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene