Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama

Hrvatska: Svakih 15 minuta fizički je zlostavljana jedna žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji dan obilježava se Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama.

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedninjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Pročitajte i ovo Pravda za žene - 5 Nasilje nad ženama Zbog nasilnika s pozicije moći vodi borbu kojoj se ne nazire kraj: "Očito se njemu ništa ne može. Tko više ima, taj može sve" Nove mjere za nasilje - 1 Veća prava žrtava O novom paketu s ciljem jačanja borbe protiv nasilja nad ženama: "Doista sam pozitivno šokirana. Ono što smo danas čule, zaista nismo očekivale"

>>One se nadaju da im ove VJEŠTINE nikada neće trebati

Aktivistice protiv nasilja u obitelji ovaj dan obilježavaju od 1981. godine. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena.

>>Nasilje nad ženama: Neka nadmoćni šamar postane kukavički zamah u prazno

Podaci su djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Iz tih razloga žene se samoorganiziraju i otvaraju skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji.

Prema službenim podacima policije, prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji (2003) svake godine prijavljeno je između 11 500 i 17 500 počinitelja, a broj žrtava takvih djela kreće se između 14 500 i 22 200, od čega su žene žrtve u 64% do 71% slučajeva, ovisno o godini.

U zadnjih 10 godina ubijeno je 305 žena (od 22 do 47 godišnje). Njihovi sadašnji i/ili bivši partneri/supruzi bili su ubojice u 20% do čak 65% slučajeva. Prema podacima dostupnih istraživanja vidljivo je da je problem tamnih brojki iznimno prisutan, te da žrtve često ne prijavljuju nasilje. (Agencija VLM/Autonomna ženska kuća)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene