Obavijesti Video Pretražite Navigacija
42.000 manje

HRVATSKA STARI U tri godine izgubili smo grad veličine Dubrovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska stari i ima sve manje stanovnika. Negativnu demografsku sliku još jednom potvrđuje Državni zavod za statistiku. Prema najnovijim podacima u tri godine stanovništvo se smanjilo za grad veličine Dubrovnika.

Hrvatska je u tri godine izgubila 42 tisuće stanovnika. Najveći pad stanovništva osjetio se u Sisačko-moslavačkoj županiji, najveći porast u Zagrebu. Malo je rođenih, mnogo umrlih, ali i iseljenih. Brojke su mnogo veće od onih koje prikazuje zavod za statistiku upozoravaju demografi. 'Najmanje 25 tisuća stanovnika je iselilo samo u prošloj godini', kazao je prof. dr. sc. Nenad Pokos, demograf u Institutu Ivo Pilar.

Pročitajte i ovo Videozid: Dino Goleš - 3 IZUMIREMO Znate li koliko prosječan Hrvat ima godina i koliko zarađuje? Dnevnik Nove TV donosi zanimljive podatke Slika nije dostupna Demografsko starenje Hoće li Hrvati izumrijeti u idućih 100 godina?

Prošle godine rođeno je najmanje djece u povijesti statističkog mjerenja. Tek nešto više od 39 tisuća. Mladi se sve kasnije odlučuju za obitelj, a žene u prosjeku rađaju dvoje djece. Obitelj Jadro diže prosjek, čekaju šesto dijete.

'Čovjek uvijek stigne raditi i stigne se poslije posvetiti karijeri, jer djeca ipak trebaju biti na prvom mjestu', kazala je Ana Jadro. 'Nisam planirao, dapače, to mi je bilo nepojmljivo', kazao je Krešimir Jadro. Sad, kaže, ne može zamisliti da nema toliko djece. Više djece želja je i mlade obitelji Han, koji bi htjeli imati troje, četvero djece.

Ovo je stvarna demografska slika Hrvatske

Demografi su u osmišljavanju pronatalitetne strategije koju je ova Vlada obećavala napravili svoj dio posla. 'Mi smo zahvaljujući tim mjerama mogli imati nekoliko tisućadjece više nego što ćemo ih imati. Zašto? Jer smo predložili između ostalog da 15 mjeseci majka dobiva prosjek plaće kakav je imala prije poroda', kazao je Pokos.

No mjere nisu provedene. 'Dobar dio toga bilo je lijepo napisano na papiru, ali se nije izvršilo zbog toga što nije bilo financijskih sredstava', kazala je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić. 'Očito, nažalost, trenutačnu Vladu nije briga što Hrvatska doslovno nestaje', kazao je potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Hrvati su u prosjeku stari između 55 i 59 godina, a u mirovinu većina odlazi već sa 62 godine. Ako se nešto uskoro ne promijeni, budućnost Hrvatske nije optimistična, upozoravaju demografi. 'Bit će ne samo mirovinski sustav neodrživ na taj način, nego zdravstveni, socijalni, jer ćemo imati sve više starog stanovništva koje će zahtijevati neke veće zdravstvene potrebe. Imat ćemo znatno više socijalno ugroženog stanovništva, koje će zahtijevati neke naknade, i ja se bojim ako se ovo ovako nastavi, da ćemo mi biti primorani nastaviti uvoziti radnu snagu', kazao je Pokos. A dječja će igrališta biti sve praznija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene