Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak

Smirivanje strasti: Hrvatska vraća veleposlanika u Srbiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski veleposlanik vraća se u utorak u Beograd pošto je bio povučen na konzultacije zbog protuhrvatskih incidenata u Srbiji, potvrdilo je u petak hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u očitu pokušaju da se smire strasti u regiji.

Zagreb je u četvrtak povukao veleposlanika Gorana Markotića jer je ministar u srbijanskoj vladi Aleksandar Vulin u srijedu vrijeđao hrvatskoga premijera Zorana Milanovića i generala Antu Gotovinu, a haški optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj javno u Beogradu spalio hrvatsku zastavu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra Slika nije dostupna Opet verbalna paljba po našem premijeru i predsjednici Nikolić: 'To je necivilizacijsko ponašanje'

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u intervjuima za medije rekla da je, iako su događaji u Beogradu bili za svaku osudu, povlačenje veleposlanika bio ishitren potez koji je, kako joj se čini, uvjetovan predizbornim vremenom u Hrvatskoj.

Hrvatska je, naglašavaju u MVEP-u u petak, povlačenjem veleposlanika na konzultacije poslala poruku da retorika poput one ministra Vulina šteti odnosima u regiji.

U MVEP-u smatraju da je odluka adekvatna. Ministrica Vesna Pusić je u četvrtak rekla: "Što se nas tiče, mi smo u prvom redu reagirali na izjavu člana srbijanske vlade, ministra Vulina, upućenu i Hrvatskoj i generalu Gotovini i hrvatskom premijeru. Zato smo donijeli odluku o pozivanju hrvatskog veleposlanika na konzultacije u Zagreb".

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić telefonski je jučer razgovarala s srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem i dogovorili su se o nastavku rada na "normalnim odnosima dviju zemalja".

Kolinda Grabar Kitarović odgovorila na poruku Tomislava Nikolića

Srbija nije odgovorila povlačenjem veleposlanika iz Zagreba. Beograd je čvrsto opredijeljen za dalji razvoj suradnje i jačanje međusobnog povjerenja u odnosima sa Hrvatskom, što ne bi smjeli ugroziti neprimjerena retorika i postupci pojedinaca, navodi se u srbijanskom priopćenju i naglašava se da su pokrenuti kazneni postupci zbog incidenta u srijedu 1. travnja kad he haški optuženik i vođa radikala Vojislav Šešelj zapalio hrvatsku zastavu. U priopćenju se dodaje da je "Srbija proteklih godina imala razloga za nezadovoljstvo zbog izjava i postupaka pojedinaca i institucija Hrvatske, što nije utjecalo na promjenu strateškog opredijeljenja Srbije da razvija dobrosusjedske odnose sa Hrvatskom".

U smirivanje strasti uključili su se u predsjednici dviju zemalja.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je u četvrtak poruku predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović u kojoj najoštrije osuđuje spaljivanje hrvatske zastave u srijedu u Beogradu i naglašava da iza takvih poteza ne stoji država ni bilo koji državni dužnosnik, priopćeno je iz Nikolićeva ureda.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odgovorila mu je kako prepoznaje njegovu iskrenu želju za jačanjem međudržavnih odnosa. "Prepoznajem vašu iskrenu želju da jačate dobrosusjedske odnose i u našim međudržavnim odnosima nadiđete svakojake incidentne situacije", stoji u poruci Grabar Kitarović. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene