Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade"

Sjećanje na 1992.

Hrvatska slavi punoljetnost - 18 godina od priznanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska obilježava 18.-tu godišnjicu od svog međunarodnog priznanja. Podsjećamo, bilo je to 15. siječnja 92. godine kada je Hrvatsku priznalo 12 članica Europske unije.

Vukovar je priznanje Hrvatske dočekao u progonstvu ili zatočeništvu. Hrvatski branitelj Ivan Kovačić itekako se dobro sjeća 15. siječnja 92. godine, jer toga dana bio je u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici. 'Jedan radio smo imali u sobi, veličine kutije cigareta kojeg smo mogli sakriti i preko njega smo uz neku lošu vezu doznali da je Hrvatska priznata', rekao je.

Pročitajte i ovo Gaza poduzimaju prve korake Izrael upozorio naše susjede i još tri zemlje: "To nas udaljava od postizanja rješenja" Slika nije dostupna Svečanosti povodom obljetnice međunarodnog priznanja

Na isti dan, šest godina poslije Hrvatska je stala i na svoje istočne granice, reintegrirala Podunavlje i preuzela ključeve Vukovara. Upravo u gradu heroju premijerka Jadranka Kosor prisjetila se ta dva važna datuma. 'Imala sam čast biti 98. Godine 15. Siječnja u Vukovaru i doživjeti to neopisivo, tu neopisivu bujicu osjećaja koji su se miješali, od beskrajne radosti do beskrajne tuge zbog onih kojih nema', rekla je premijerka Jadranka Kosor.

Više od ostalih gradova Vukovar se sjeća 15. siječnja 98. godine, a upravo tada, 6 godina od međunarodnog priznanja Hrvatska izlazi na svoje istočne granice, izlazi na Dunav, a prognani Vukovar se vraća kući. Od priznanja Hrvatska je postala punoljetna, a građani Vukovara kažu da se osjećaju tužnije sada nego tadašnjih dana, jer tada su se imali čemu nadati, za razliku od danas.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene