Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekid svih veza sa SFRJ

Hrvatska slavi Dan neovisnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, državni blagdan u sjećanje na 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio odluku o raskidu svih državno-pravnih veza s bivšom SFRJ

Sabor je tada, prije 18 godina, utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. Ta je odluka donesena tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije, kojom se Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice, koja je tražila da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Agencije trljaju ruke Za dugi vikend Hrvati bježe u EU metropole Slika nije dostupna Što političari misle Dan Neovisnosti: Ponos i emocije, no treba gledati naprijed

Na dan kad je taj moratorij istekao, 7. listopada, zrakoplovi JNA bombardirali su tadašnju rezidenciju hrvatskog predsjednika u povijesnoj jezgri Zagreba, kad su se od sigurne pogibije samo pukom srećom spasili predsjednici Hrvatske te ondašnje savezne države i Vlade Franjo Tuđman, Stjepan Mesić i Ante Marković. U napadu koji je izveden u 15,03 sati poginula je jedna osoba koja se zatekla ispred obližnjeg restorana a četiri su lakše ozlijeđene.

Zagreb pod zračnm uzbunom

Osim navođene rakete koja je eksplodirala u dvorištu Banskih dvora, pogođeno je još nekoliko zgrada u susjednim ulicama, počinjena je velika šteta na spomenicima kulture i oštećeno više automobila. Pogođena je bila i rezidencija tadašnjeg švicarskoga konzula, no nitko nije bio ozlijeđen.

Zagreb je cijeli taj dan bio pod zračnom uzbunom, a dan ranije, kao svojevrsni uvod u napad na Banske dvore, raketirani su trafostanica Mraclin i sportski aerodrom u Lučkom. Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća održana je 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici 29 u Zagrebu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene