Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Struja, plin, voda...

Hrvatska šesta po skupoći u svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je, prema visini osnovnih režija, poput struje, plina, vode šesta u svijetu.

Podaci su to Numbea, najvećeg svjetskog portala, koji prati cijene života u 118 država i 355 gradova. Većinu svojih primanja hrvatski građani potroše na hranu, troškove stanovanja, prijevoz.

>>
100 kuna danas i prije godinu dana: EVO RAZLIKE!

Računi su, primjerice, viši u Splitu ili Zagrebu, nego u Frankfurtu gdje su plaće tri puta veće. Iako se neće izravno utjecati na većinu kućnih izdataka, građani bi ulaskom u EU, trebali osjetiti neke povlastice, koje im mogu donijeti uštede.

Pročitajte i ovo Ruševine u Petrinji ''Račune nismo dobili'' Problemi na Baniji: HEP za DNEVNIK.hr objasnio zašto stanovnicima nakon potresa dolaze visoki računi - ili uopće ne dolaze Slika nije dostupna Stabilne cijene Dobra vijest na početku sezone grijanja: Ministar kaže da struja i plin idućih mjeseci neće poskupjeti

'Imamo na hrani uštedu 5-10 posto, imamo na telekomunikacijama u startu 10-15, a bit će daleko više posto. Imamo na strujim, režijama, energijama, a očekujemo i da će HEP korigirati svoje. Konačno neko svjetlo nakon dužeg razdoblja tame', kazao je Nenad Kurtović, predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača.

Ako, primjerice, usporedimo Zagreb i Ljubljanu, možemo vidjeti da su potošačke cijene u Zagrebu 6,84 posto niže nego u Ljubljani. Isto tako je i najam jeftiniji 17,54 posto nego u Ljubljani. Cijene u restoranima su jeftinije za 17,54 posto, dok su cijene namirnica niže za 5,26 posto nego u Ljubljani.

Zagreb je, prema podacima, jeftiniji i od Berlina. Primjerice, potrošačke cijene u Zagrebu su za 10,38 posto manje nego one u Berlinu, cijene najamnina su za 45,85 posto manje, dok su cijene u restoranima manje za 18,36 posto. Cijene namirnica su, također, manje i to za 12,40 posto.

Ulaskom na europsko tržište, odlazak u kupnju ne bi trebao isprazniti novčanike. Ukidanjem carina na pojedine proizvode - na police će jeftinija, uvozna roba. Kupcima svejedno otkud dolaze. Nisu samo trgovčki lanci u vlasništvu kompanija iz Europske unije u lovu na kupce. Slično će biti i prilikom internet kupovine, nema carinske zone.

Građani će jeftinije telefonirati u svim mobilnim mrežama.
Isplatit će se i stajanje pred šalterima, čekate li police osiguranja ili primjerice, kupujete rabljeno vozilo. Cijene i za to - povoljnije.U Hrvatskoj gospodarskoj komori uvjeravaju - europskim smo zemljama spremni konkurirati.

'Činjenica je da se pojednostavljenjem procedura i izvoznih i uvoznih stvara pritisak na smanjenje cijena', kazao je Zvonimir Savić iz Hrvatske gospodarske komore. Od tržišnog nadmetanja, potrošači mogu samo - profitirati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene