Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentari na presudu

'Hrvatska se više ne mora ispričavati i objašnjavati zašto se borila, može imati uzdignutu glavu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presuda Haškog suda, ne samo da je oslobodila generale,nego je i u globalu srušile ideju tužiteljstva o udruženom zločinačkom pothvatu.

Još do jučer je Haag Oluju smatrao zločinačkom akcijom, jedan od razloga bilo je i neselektivno granatiranje Knina. ''Ni jedno razumno sudsko vijeće bez sumnje ne bi zaključilo da su 4 grada bila izložena neselektivnom granatiranju', rekao je u svom obrazloženju predsjednik Žalbenog vijeća Theodor Meron.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Rumunjska i Bugarska u čekaonici Ivana Petrović donosi detalje burnog sastanka u Bruxellesu: "Njemačka ministrica lupala je šakom o stol" Slika nije dostupna Reakcije na presudu Ugledni pravnik s Yalea: Oslobađajuća presuda ruši srpsku protutužbu za genocid

Upravo je neselektivno granatiranje bilo temelj za dogovorene deportacije koje su dokazale udruženi zločinački pothvat. 'Tezom o udruženom zločinačkom pothvatu implicirana je teza o upletenosti hrvatskog političkog i vojnog vrha, to je oboreno i potvrđena je legalnost Domovinskog rata i Hrvatska je osvjetlala obraz unutar međunarodne zajednice', kaže doc. dr. sc. Maja Munivrana Vajda.

>> Josipović: Pogled na povijest možda nikada neće biti isti s ove i one strane Dunava

Bivši savjetnik britanske premijerke Margaret Thatcher žestoki je protivnik teorije o udruženom zločinačkom pothvatu. 'Htjeli su pod istu razinu krivnje svesti Hrvatsku i Srbiju zbog diplomatskih i političkih razloga, zato je izmišljen udruženi zločinački pothvat. On je bio fikcija, pogreška', kaže Harris.

'Ni jedno razumno sudsko vijeće ne bi zaključilo na temelju izloženih dokaza da je postojanje zločinačkog pothvata imalo za svrhu uklanjanje srpskog stanovništva silom ili uz prijetnju silom', rekao je jučer sudac Meron.

Čuti riječi 'razumno sudsko vijeće' zvuči grubo. 'Standard je da žalitelj dokaže da ni jedno razumno sudsko vijeće ne bi zaključilo nešto to je za pravnike uobičajeno za laike možda zvuči jako', objasnio je odvjetnik Ante Gotovine Luka Mišetić.

Najjače zvuči činjenica da je uz generale i Hrvatska oslobođena velikog tereta. 'Hrvatska se više ne mora ispričavati i objašnjavati zašto se borila, može imati uzdignutu glavu i prema njoj će se postupati puno poštenije', kaže Robin Harris.

Srušena je i teza iz srpske protutužbe za genocid jer Srbijanski argumenti bili upravo oni iz jučer srušene presude. 'Ta se tužba temeljila na tezi zajedničkog zločinačkog pothvata i etničkog čišćenja Srba iz krajine', kaže Munivrana Vajda.

Od 2001. godine do jučer trajala je bitka Hrvatske da dokaže da nije bilo planskog raseljavanja Srba, da nije bilo zločinačkog pothvata, da nije bilo neselektivnog granatiranja već da je Hrvatska vojska branila svoju zemlju.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene