Obavijesti Video Pretražite Navigacija
“Ne postoji puna suglasnost država članica EU”

Beogradski tisak: Hrvatska se protivi da Srbija otvori poglavlja 25 i 26

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je među državama članicama EU koje se protive da Srbija otvori nova pregovaračka poglavlja o članstvu u Uniji, piše u utorak beogradski tisak.

Hrvatska, koja je i do sada u više navrata sprječavala napredak Srbije ka EU, uglavnom zbog bilateralnih pitanja, jedna je od članica EU koje se protive otvaranju novih poglavlja, navodi list Blic, dan poslije posjeta europskog povjerenika za proširenje i susjedsku politiku Johannesa Hahna Beogradu, tijekom kojeg je najavljeno moguće otvaranje tri nova poglavlja do kraja godine.

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel

Premijer Aleksandar Vučić u ponedjeljak je, poslije susreta s Hahnom, izjavio da je veliki optimist glede otvaranja novih poglavlja, te da će sljedećeg tjedna biti održan sastanak o tome.

Vučić kaže kako je uvjeren da će “sasvim sigurno biti otvoreno poglavlje 5 (o javnim nabavama), ali da oko poglavlja 25 i 26, koja se tiču obrazovanja, znanosti i kulture, “ne postoji puna suglasnost država članica EU”.

“Hoće vidjeti da li će još nešto dobiti od Srbije i od toga ovisi hoće li poglavlja biti otvorena sad ili kasnije. Tu je riječ i o onome što stiže iz Hrvatske, kao i o pitanju odnosa Beograda i Prištine. Mi sigurno nećemo odustati od nacionalnih i državnih interesa da bi nam netko otvorio poglavlja”, rekao je Vučić, ne govoreći detaljnije o zahtjevima koji se stavljaju pred Srbiju.

Blic podsjeća da je službeni Zagreb i prije nedavnih otvaranja poglavlja 23 i 23 o ljudskim pravima i vladavini prava insistirao da Beograd promijeni zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine, te zahtijevao bolji položaj hrvatske manjine u Srbiji i punu suradnju sa Hagom.

Posljednji je uvjet prethodnih dana bio ponovno aktualan jer je Haški tribunal (ICTY) povukao oznaku tajnosti s međunarodnih tjeralica za troje suradnika Vojislava Šešelja koji su pred Tribunalom optuženi za nepoštovanje suda, a od Srbije se traži da te članove Srpske radikalne stranke hitno izruči Tribunalu.

“Hrvatska se nalazi u skupini zemalja koja je prethodnih mjeseci na tome posebno inzistirala”, piše Blic.

Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenju Johanes Han u ponedjeljak je u Beogradu rekao kako vjeruje da će se zemlje članice Europske unije vrlo brzo usuglasiti o daljnjem napretku Srbije u pregovaračkim poglavljima 25 i 26. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene