Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinje u Istri

Hrvatska se digitalizira, zbogom lošoj slici s ekrana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je spremno za prvo prebacivanje s analognog na digitalno gledanje televizije.

Prve probijaju led Primorsko- goranska i Istarska županija. Točno za 6 dana, minutu prije ponoći te će dvije županije imati privilegij gledati digitalnu televiziju. Čitav proces digitaliziranja Hrvatske trebao bi završiti u listopadu. Projekt je izazvao veliki interes, ali i zbunjenost gledatelja, koji se pitaju što se sad događa s njihovim televizorima i antenama, kako će ubuduće gledati televiziju?

Pročitajte i ovo Ilustracija Primjer iz Danske Neke srednje škole sve više koriste Chat GPT: Je li to kraj klasičnog obrazovanja? "Učenici su uvijek varali" Slika nije dostupna Digitalizacija medija mijenja sadržaj

Smetnje, šumovi ili loša slika za neke će ovaj mjesec odlaze u prošlost. 'Za gledatelja to svakako znači bolja slika, kvalitetnija i potpuno postojana. Dakle,slika kad imate dostatnu razinu signala je kristalna, čista, jasna, najbolja moguća', objašnjava Igor Lučić iz Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku. No, to nije sve, jer uz digitalnu televiziju, svi će tv pretplatnici dobiti uslugu elektroničkog programskog vodiča.

Simboličan popust

'To je mogućnost praćenja svih programa po nekom vremenskom pravcu, sa nazivima emisija, točnim satom početka i završetka, kratkim opisom, pretraživanje po žanru, itd.', kaže Lučić. Svi oni koji imaju stare televizore morati će kupiti digitalni prijamnik. 'On se ugrađuje između antenskog priključka i analognog, starog tv-a. Ako imate tv novijeg datuma, to su LCD i plazma tv-i, moguće je da imaju ugrađen u sebi digitalni prijamnik', ističe Lučić.

Cijene prijamnika kreću se od 180 pa sve do 700 kn, a pri kupnji imate popust od 75 kn, što predstavlja simboličan poklon naše Vlade. Prijamnik možete naći u svim ovlaštenim trgovinama. Nakon Istarske i Primorsko-goranske županije, u ožujku čak 8 županija prelazi na digitalnu televiziju. Potom, u srpnju i kolovozu, te u listopadu kada i završava cijeli proces. U projekt je uloženo više od 60 milijuna kuna. Osim besplatnog telefona koji je već u funkciji, građanima će ubrzo moći pomoći volonteri odašiljača i veza za bilo koji problem, od ugrađivanja prijamnika, do biranja tv programa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene