Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na sajmu u Berlinu

Hrvatska se bori za bolju turističku sezonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čeka nas dobra sezona buking je bolji nego lani, poruka je to s najvećeg svjetskog turističkog sajma koji je otvoren u Berlinu. Hrvatska je od međunarodne udruge agencija preporučena kao top destinacija.

Na sajmu u Berlinu 188 zemalja bori se za goste. U 29 zgrada svjetskog turističkog sajma cirkulira 180 tisuća ljudi.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Berlinu Protive se presudi suda Neobičan prizor u prijestolnici: Blokirali najpoznatiju znamenitost grada i ne odustaju od svojih zahtjeva Slika nije dostupna Nagrada ministru Bajsu Berlin: Hrvatska je turistički hit

Ove godine svijet očekuje 5 posto turista više nego lani, a to je 40 milijuna ljudi. Hrvatska na najvećem štandu do sada poručuje: 'Ako niste sigurni gdje ćete, dođite kod nas, dođite u Hrvatsku'.

>> Bajs: Poduzimamo nove mjere za pred i posezonu

'Poznato nam je da se glavni dio sezone dobro puni, ali svibanj i lipanj, pa i posezona još nisu odlučeni. Ipak, u odnosu na prošlu godinu, buking je bolji', kaže ministar turizma Damir Bajs.

Otkrivaju nas i daleke zemlje. 'Mi smo agencija iz Indonezije, za nas je Hrvatska novo i popularno odredište', rekao nam je turistički agent s dalekog istoka.

Na štandu Egipta impresivno, bore se svim silama. No ostaju činjenice da zbog nereda u sjevernoj Africi mnogi gosti traže novu destinaciju. Dnevno glasilo sajma u Berlinu objavilo je pad bukinga za Tunis u iznosu od čak 85 posto dok je za Egipat pad od oko 50 posto.

'Jedan pedantan Nijemac, koji u ovo vrijeme daje zahtjev za godišnji odmor, zna kada će ići na odmor i želi znati kuda će ići. On ne bira zemlju u kojoj ne zna sto ce se dogoditi narednih 6 mjeseci', objašnjava Selimir Ognjenović, predsjednik turističke agencije ID Riva Tours.

Nijemci su najveći putnici. Njih oko 70 milijuna odlaze na godišnji odmor. Kod nas od toga stiže milijun i pol. Velika većina otići ce ipak u Španjolsku, Tursku i Italiju. Hrvatska ce ove godine pokusati dobiti što veći dio onih koji su poželjeli nešto novo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene