454187
454187
454187
454187
454187

HRM POKAZAO ŠTO MOŽE Pogledajte spektakularnu galeriju vojne vježbe u šibenskom akvatoriju

  • , 20.10.2016., 12:14
  • Autor:
  • komentara

"Hrvatski mornar je osposobljen i zna uporabiti sustave i opremu koja mu je na raspolaganju", poručio je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović, nakon uspješno provedenog raketnog gađanja ciljeva u sklopu vježbe "HARPUN 16".

 
 
 
 
Vojna vježba
Vojna vježba

U akvatoriju Dugog otoka i Žirja, u srijedu je u sklopu vojne vježbe "HARPUN 16", provedeno raketno gađanje protubrodskom raketom RBS 15, koja je ispaljena s raketne topovnjače RTOP 42 "Dubrovnik" te topničko gađanje površinskog cilja i ciljeva u zraku s još dvije raketne topovnjače, RTOP 41 "Vukovar" i RTOP 21 "Šibenik".

Vojna vježba "HARPUN 16" održava se od 16. do 23. listopada 2016. i glavni je obučni događaj Hrvatske ratne mornarice u 2016. godini te jedna od ključnih aktivnosti u procesu implementacije Ciljeva sposobnosti, priopćio je MORH.

Vježba se provodi s ciljem povećanja operativnih sposobnosti u planiranju i provedbi združenih mornaričkih operacija u složenom pomorskom okružju s težištem na provedbi gađanja protubrodskom raketom i pomorskom desantu.

Uz raketno i topničko gađanje na površinski cilj, vježba HARPUN 16 obuhvaća i gađanje zračnog cilja brodskim topništvom, a zapovjedništvo vježbe i svi ostali sudionici uvježbavaju taktike, tehnike i procedure u područjima pomorskog desanta, zračne i topničke potpore, specijalnih operacija, elektronskog ratovanja, komunikacija, taktičkog manevriranja, zaštite snaga, provedbe posrednog raketnog udara, traganja i spašavanja, tegljenja brodova, medicinske evakuacije, specijalnih operacija, operacija pomorskog presretanja, protuminskog pretraživanja ograničenog dijela akvatorija vrlo plitkih voda te signalne vježbe.

"HRM je još jednom prezentirala svoje sposobnosti, a gađanjem s raketne topovnjače 42 'Dubrovnik' pokazali smo da svi nositelji ovog naoružanja u HRM-u mogu uspješno odraditi ovu zadaću. Raketno gađanje i uspješno pogođen cilj, te zatim i topničko djelovanje po površinskim i ciljevima u zraku, dokazuju da je hrvatski mornar osposobljen i da zna uporabiti sustave i opremu koja mu je na raspolaganju", rekao je po završetku vjeđžbe u srijedu zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović.

U vježbu će biti ukupno uključeno 1079 pripadnika Oružanih snaga RH. Direktor vježbe je načelnik Stožera - zamjenik zapovjednika HRM-a, kapetan bojnog broda Milan Blažević, a sve se vježbovne aktivnosti provode sukladno NATO-vim standardima.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se