Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primjer drugima

Hrvatska prva u regiji po angažmanu u mirovnim operacijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je vodeća u regiji kada su u pitanju sudjelovanja u mirovnim operacijama diljem svijeta. I ne samo to, Hrvatska u tim djelovanjima povezuje susjedne zemlje.

Hrvatska je na prvom mjestu u regiji po pitanju mirovnih operacija. Dokazuje to i angažman u jednom od najvećih ratnih žarišta. Posljednji je uspjeh čelna uloga u školi vojne policije u Kabulu. Uz 20-ak pripadnika naših sigurnosnih snaga, Afganistance obučavaju i Crnogorci, Slovenci, Albanci i Makedonci. Uskoro bi trebali stići i mirovnjaci iz Beiha.

Pročitajte i ovo Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu" Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

'Jako nam je važna obuka policije. Kao rezultat te obuke koju provode hrvatske snage, kao i pripadnici drugih zemalja, afganistanske su snage bolje, postigle su znatan napredak' , rekao je Fahim Ahmad Ebrat, afganistanski državni savjetnik za ISAF-a.

U mirovnim misijama diljem svijeta od 1999te do 2011te sudjelovalo je više od pet tisuća pripadnika hrvatske vojske i policije. Velik je dio njih bio u Afganistanu. Od 2003. do 2011. tri tisuće, a ove ih je godine tamo 500. Uz sve uspjehe do sada, otvaranje vojne škole u Kabulu je korak naprijed. 'Ova vojna škola u kojoj je Hrvatska trenutno vodeća nacija, mislim da će uskoro dati i zapovjednika, to je do sada najstrukturiraniji napredak', smatra Igor Tabak, neovisni vojni analitičar.

Od zemlje u kojoj su bile mirovne misije, Hrvatska je postala država koja vrlo uspješno sudjeluje u takvim operacijama diljem svijeta. 'Mislimo da naša iskustva koja smo mi stekli u domovinskom ratu su posebno zanimljiva afganistanskoj policiji', kaže Filip Dragović iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Od početka rata u Afganistanu prošlo je punih 10 godina. Mira i stabilnosti i dalje nema, ali operacija u toj državi izmijenila je i ulogu mirovnih misija. U zemlji su u kojoj treba pomoći izgraditi državnu strukturu. Tome pridonosi i Hrvatska koja je prvi put bila i domaćin nevladine konferencije o ulozi zemalja jugoistočne Europe u mirovnoj misiji u ratnom Afganistanu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene