Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv GMO-a

Nakon žustre rasprave usuglasili se i vladajući i oporba: ''Zakon bi trebao biti alat koji će osnažiti naš stav''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je protiv uzgoja genetski modificiranih proizvoda na svojem području, usuglasili su se u utorak u Saboru vladajući i oporba, nakon žustre rasprave o izmjenama Zakona o genetski modificiranim organizmima u kojoj su zastupnici Mosta, Živog zida i HSS-a izrazili bojazan da se želi na "mala vrata" uvesti GMO u Hrvatsku.

Zakonskim izmjenama usklađuje se hrvatsko zakonodavstvo s propisima EU, na način da se propisuje pravna osnova mogućeg ograničavanja ili zabrane uzgoja GMO-a na dijelu ili na cijelom području Hrvatske, kazao je državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić, predstavljajući zakonski prijedlog.

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju? Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

Opovrgnuvši da se tim zakonskim rješenjem želi uvesti GMO u Hrvatsku, Plazonić je istaknuo kako se zakon mora usvojiti samo kako bi Hrvatska kroz pravnu proceduru mogla zaštititi svoj teritorij od GMO uzgoja. "Apsolutno smo protiv uzgoja GMO oblika na našem teritoriju, no da bismo to ostvarili moramo poštivati određene europske pravne procedure", rekao je.

Najžešće kritike došle su od strane Živog zida, čiji zastupnik Branimir Bunjac naglasio kako bi Hrvatska osim GMO uzgoja trebala u potpunosti zabraniti i GMO hranu. “Od kuda vam pravo donijeti zakon koji kaže da se u Hrvatskoj može ograničeno ili namjerno uvoditi GMO? Ovaj zakon se ovdje nije smio uopće niti pojaviti, a kamo li da o njemu raspravljamo", poručio je.

Upozorio je na posljedice GMO proizvoda na okoliš i ljudsko zdravlje, te ustvrdio kako je predloženi zakon ne samo protivan interesima i volji hrvatskog naroda, već i Ustavu.

Mostov Miro Bulj drži pak neprihvatljivim da Hrvatska prihvaća direktive koje joj nameće EU bez ozbiljnije rasprave. "Hrvatska država trebala bi zaštititi svoje sjeme, svoje kulture, međutim očito nam se pod direktivama EU nameće ovisnost o toj nezdravoj GMO hrani", rekao je Bulj.

Davor Vlaović (HSS) zatražio je pak preciznije definiranje dijela zakona koji dopušta ograničenu uporabu GMO-a i njegovo uvođenje u okoliš u svrhu ispitivanja, izrazivši bojazan da se pod krinkom ispitivanja želi na "mala vrata" uvesti GMO u Hrvatsku. "Zakon bi trebao biti alat koji će osnažiti naš stav da smo protiv GMO-a. Ne treba na mala vrata ostaviti mogućnost da se pod krinkom ispitivanja uvede GMO", kazao je Vlaović i najavio da HSS-ovci neće podržati zakon u prvom čitanju.

Josip Križanić (HDZ) suglasan je da Hrvatska treba ostati slobodna od GMO uzgoja, ali i upozorio je uvoz GMO proizvoda iz inozemstva. Istaknuo je kako je Hrvatska članica europskog jedinstvenog tržišta i nemoguće je da zabrani primjerice uvoz mesa od životinja koje su hranjene GMO stočnom hranom, pa stoga važnim drži jasno propisati označavanje takvih proizvoda, kako i izbor bio na potrošaču, te jače kontrole. "Možemo biti idealisti, no život nije takav", dodao je,

Željko Jovanović podržao je u ime Kluba SDP-a zakonske izmjene jer je Hrvatska, napomenuo je, već odlučila biti slobodna od GMO-a te joj nitko ne može nametnuti drugi stav. "Zakonskim izmjenama ništa se ne mijenja i Hrvatska će ostati zemlja slobodna od GMO uzgoja", zaključio je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene