Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Oštar prosvjed

Hrvatska prosvjedovala zbog Šešelja, zove veleposlanika na konzultacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputilo je oštar prosvjed otpravnici poslova srbijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Markotić bit će pozvan na konzultacije u Zagreb, priopćeno je u srijedu iz MVEP-a u povodu izjava Vojislava Šešelja i njegovog paljenja hrvatske zastave u Beogradu.

"Optuženi ratni zločinac Šešelj govorom mržnje, ratnom retorikom i simbolikom, pokušava utjecati na regiju, a posebno na odnose između Srbije i Hrvatske, paleći hrvatsku zastavu pred državnom institucijom Republike Srbije. Više javno tužilaštvo, prema navodima srbijanskih medija, reagiralo je pokretanjem kaznenog postupka, što smatramo korakom u pravcu smirivanja nastale situacije", navodi se u priopćenju ministarstva.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

"U takvim okolnostima svi političari imaju zadaću smirivati situaciju i djelovati racionalno i odgovorno. Europske vrijednosti podrazumijevaju dobrosusjedske odnose i korektno ponašanje u regiji, što je i jedan od preduvjeta za uspjeh Srbije u pregovorima za članstvo u Europskoj uniji", ističe se u priopćenju.

VIDEO i FOTO Šešelj zapalio hrvatsku zastavu usred Beograda!

MVEP naglašava kako, u tom kontekstu, današnje izjave visokog srbijanskog političkog dužnosnika Aleksandra Vulina "smatra uvredljivim, nedopustivim i krajnje neodgovornim".

Srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin pozvao je u srijedu hrvatskog premijera Zorana Milanović da "ne govori protiv Srbije" nego da "prevlada svoju taštinu" i dođe u Beograd kazati sve što misli o Srbima i Srbiji. Milanović je u utorak, komentirajući zahtjev za Šešeljevim povratkom u Haag, rekao da njegovo izručenje neće destabilizirati ni Hrvatsku ni regiju te da će njime Srbija pokazati je li prava demokratska država.

"Dođite kod nas, upoznajte 250.000 protjeranih u Oluji", rekao je Vulin novinarima u Jabuci kod Pančeva, zatraživši da Milanović "objasni protjeranim Srbima da oni nisu Hrvatsku napustili iz ekonomskih razloga", već da su "bježali pred jamom" i "bivšim haškim optuženikom Antom Gotovinom" kojeg, kako je rekao, Milanović naziva "anđelom". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene