Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ali nemaju svi iste mogućnosti

Hrvatska pamet, europski novac: Zaposlili su trostruko više radnika, a više od 90 posto proizvoda izvoze

Iako još uvijek ima onih koje je priča o europskim fondovima zaobišla, ipak je veći broj onih koji su uz pomoć novca iz europske blagajne rasli.

Hrvatska pamet, europski novac. Da nije bilo njega, kažu u tvrtki iz Kalinovca, ne bi bilo ni njihove čistilice.

''Sufinanciranje europskih fondova nam je pomoglo da taj projekt obuhvati dva vozila, na električni pogon, ali razvili smo i na dizelski pogon'', objasnila je voditeljica marketinga tvrtke iz Kalinovca Martina Ferenčić. Zaposlili su, kažu, trostruko više radnika, a više od 90 posto proizvoda izvoze.

I ulje za ruke i kosu s otoka Prvića na tržište se probilo zahvaljujući novcu iz europske blagajne. Nema kutka u Hrvatskoj, hvale se iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, gdje nema ploče ''financirano sredstvima Europske unije''.

Sad je 10 milijardi i 730 milijuna eura 'zaključano'', a dvostruko više novca stoji nam na raspolaganju u idućem razdoblju. U Osijeku su trenutačno aktualna 84 projekta, u vrijednosti od oko 350 milijuna eura.

I dok jedni rade punom parom, ima i onih koji nikada nisu povukli ni centa. Iz Općine Civljane u šibenskom zaleđu poručuju da nemaju novca za sufinanciranje projekata, niti spremne projekte.

Iz Ministarstva odgovaraju kako rade na tome da pomognu i onima sa slabijim financijskim kapacitetima. Novih 25 milijardi eura, dodaju, nova je prilika da novac ''ugrabe'' i oni koji dosad nisu.

Više detalja pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sanje Jurišić.

Pročitajte i ovo Recepcija u bolnici Važan kriterij EU-a Zbog listi čekanja ostajemo bez europskog novca? Ministar uvjerava da slijedi reforma

Pročitajte i ovo Gašenje požara Zabrinuti građani Što se krije iza paleža automobila u Zagrebu? "Nije mi drago kad mi se to događa u susjedstvu"

Europski novac korišten je i za obnovu nakon potresa. Njime je obnovljena kupola pravoslavne crkve Preobraženja Gospodnjeg na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Bakrena konstrukcija, visoka devet metara i teška oko šest tona, s crkve je skinuta u siječnju i sada je ponovno vraćena. Vrlo zahtjevan proces vraćanja kupole izmamio je brojne građane na Cvjetni trg

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene