Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska otvorila dva nova poglavlja u pregovorima s EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je u Bruxellesu otvorila pregovore u dva nova poglavlja europske pravne stečevine, čime se ukupan broj otvorenih poglavlja popeo na 14, od kojih su dva već privremeno zatvorena. Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvoreni su pregovori u poglavljima Zaštita potrošača i zdravlja i Vanjskih odnosi.

Prema riječima hrvatske ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde Grabar-Kitarović, koja je predvodila hrvatsko izaslanstvo, Hrvatska u ova dva poglavlja u potpunosti prihvaća europsku pravnu stečevinu i ne traži nikakva prijelazna razdoblja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Za zatvaranje pregovora u ova dva poglavlja, Hrvatska će morati ispuniti mjerila za zatvaranje.

U poglavlju Zaštita potrošača i zdravlja riječ je o četiri mjerila,
od kojih je dobar dio već i ispunjen.

Prvi dio prvog mjerila odnosi se na izmjene u dva zakona iz područja zaštite potrošača. Riječ je o Zakonu o zaštiti potrošača i o Zakonu o općoj sigurnosti proizvoda. Međutim, Hrvatski sabor je u međuvremenu već donio nove zakone u tom području tako da je to već ispunjeno. Drugi dio mjerila odnosi se na jačanje administrativnih kapaciteta za provedbu zakonodavstva u ovom području.

U drugom mjerilu se traži usvajanje propisa s ciljem preuzimanja direktiva EU-a u području tehničkih zahtjeva za krv i krvne pripravke. Ovo mjerilo je također ispunjeno kroz Zakon o krvi, koji je već donesen kao i njegova tri prateća pravilnika. I u ovom se mjerilu traži jačanje administrativnih kapaciteta za provedbu ovoga dijela zakonodavstva.

Treće mjerilo traži da Hrvatska preuzme propise iz acquisa o tkivima i stanicama. Taj dio je također najvećim dijelom riješen donošenjem Zakon o transplantaciji organa, ali će se u njemu morati raditi neke izmjene koje se odnose na reproduktivne stanice.

U četvrtom mjerilu traži se daljnje usklađivanje s acquisom u
području kontrole duhana.

Europska pravna stečevina ne traži zabranu pušenja u javnim, zatvorenim prostorima niti da se na kutije cigareta stavljaju slike sa zastrašujućim prizorima koje su namijenjene za odvraćanje od pušenja. Ono što će se morati promijeniti jest veličina natpisa na kutijama cigareta o štetnosti pušenja, koji će morati zauzimati oko 30 posto površine kutije.

U poglavlju Vanjski odnosi uvedeno je samo jedno mjerilo u kojem se traži donošenje akcijskog plana za usklađivanje preostalog zakonodavstva. Riječ je o usklađivanju bilateralnih trgovinskih ugovora s acquisom.

Do kraja godine, Hrvatska može otvoriti pregovore u još pet
poglavlja. Riječ je o poglavljima u kojima također nema mjerila za otvaranje i za koje je Hrvatska već poslala svoja pregovaračka stajališta, a u tijelima EU-a se radi na izradi europskih zajedničkih pregovaračkih stajališta. To su Sloboda kretanja radnika, Prometna politika, Energetika, Transeuropske mreže te Financijske i proračunske odredbe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene