Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobra vijesti za pacijente

Hrvatska ima novo oružje za borbu protiv opasnih krivotvorenih lijekova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se veledrogerije bore da im država počne plaćati na vrijeme, bore se i da im na tržište ne dođu krivotvoreni lijekovi. Od običnih tableta za glavobolju do onkoloških lijekova, na europskom tržištu mnogo je krivotvorenih lijekova.

Da izbjegne takvu situaciju, Hrvatska se, osnivanjem Organizacija za provjeru autentičnosti lijekova, dodatno zaštitila.

Pročitajte i ovo CEZIH ponovo neće biti dostupan zbog planiranih radova NIJE PRVI PUT Pacijenti neće moći do uputnica i recepata: CEZIH prestaje s radom, objavljeno do kada Ilustracija NIJE DOBRO Kaos u ljekarnama, nema brojnih lijekova! Za neke nema ni zamjene, a ljekarnici za mnoge ne izdaju ni generičke

Sumnja da je lijek krivotvoren ubrzo će biti potpuno neutemeljena. Hrvatska je osnovala organizaciju čija je zadaća spriječiti ulazak takvih lijekova u legalni opskrbni lanac. Svaki će lijek imati svoj identifikacijski broj.

"Na kutiji, bočici ili bilo kojem drugom obliku bit će jedinstveni identifikator, po kojem će se znati u svakom trenutku kada je proizveden, kada je otišao, gdje je taj lijek, u veledrogeriji, bolnici ili ljekarni, i znat će se, u trenutku izdavanja pacijentu, da je on pacijentu izdan", rekla je Milka Kosanović iz Udruge proizvođača lijekova.

Ova promjena dobro zaštiti će i proizvođače i pacijente.

"I svi proizvođači, od trenutka proizvodnje lijeka do trenutka izdavanja lijeka, u legalnom opskrbnom lancu bit će zaštićeni dodatnim sigurnosnim oznakama. Time će se dodatno povećati sigurnost pacijenata, što je u ovome projektu u prvom planu", rekla je Maja Drašković, predsjednica Hrvatske organizacije za provjeru autentičnosti lijekova (HOPAL).

Drašković dodaje kako do sada u Hrvatskoj nije bilo slučajeva krivotvorenih lijekova: "Međutim, na europskom nivou su uočeni, pogotovo prilikom kupnje lijekova prilikom interneta."

Ova mjera, tvrdi Kosanović, dodatna je garancija da u Hrvatskoj ne dođe do problema krivotvorenih lijekova: "Ovo je dodatni sigurnosni okidač koji jamči da takvih lijekova u kanalima u Hrvatskoj ne može biti."

Hrvati uzimaju lijekove i kada nije potrebno

Ipak, u Hrvatskoj ima mnogo malih kućnih ljekarni. Poznato je kako Hrvati vole uzimati lijekove i onda kada to nije potrebno. Mnogi Hrvati često odluče da sami znaju što je najbolje, pa ne odu kod liječnika, nego uzmu lijeku.

Takve postupke ne odobravaju obiteljski liječnici i ljekarnici. Uzimanje lijeka na svoju ruku, tvrde, nikako nije dobro.

"Apeliram na korisnike naših usluga da se, prije nego što posegnu za nekim lijekom iz svoje kućne apoteke, obrate svom ljekarniku za savjet i da provjere da li je taj lijek zaista potreban", rekla je magistrica ljekarstva iz Gradske ljekarne Zagreb, Jasminka Vugec Mihok.

U posljednje vrijeme lijekovi se sve kupuju putem interneta, što nerijetko može dovesti do krivotvorenog lijeka, što samo može ugroziti zdravstveno stanje pacijenata i napraviti još veću štetu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene