452693
452693
452693
452693
452693

DAN NEOVISNOSTI Povijesno važna odluka unatoč dramatičnim danima za državu

  • , 08.10.2016., 11:15
  • Autor:
  • komentara

Dan neovisnosti u Hrvatskoj obilježava se 8. listopada jer je toga dana 1991. godine Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

 
 
 
 
Zrakoplovna baza Zemunik otvorila vrata (Video: Dnevnik Nove TV)
Zrakoplovna baza Zemunik otvorila vrata (Video: Dnevnik Nove TV)

Na dan 8. listopada 1991. godine je prvi saziv Sabora u dramatičnim okolnostima, u zgradi INE u Šubićevoj ulici donio povijesnu odluku da Hrvatska raskida sve državnopravne sveze s bivšom SFRJ.

Odluku o neovisnosti Sabor je donio jednoglasno, a pročitao ju je tadašnji potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. "Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. raskida državnopravne sveze na temelju kojih je zajedno sa ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ", rekao je Šeks te poručio kako je zadaća Vlade, sabora i svih državljana Hrvatske "da oživotvore tu odluku i da obrane hrvatsku nacionalnu samostalnost, suverenost i neovisnost".

Hrvatska od tog trenutka više nije smatrala legalnim ni legitimnim ni jedno tijelo bivše države, ni njene pravne akte, bivša zajednička država za nju je prestala postojati.

Povijesnu odluku o neovisnosti, Sabor je temeljio na referendumskoj volji hrvatskih građana da imaju samostalnu državu, te na Ustavnoj odluci o samostalnosti i suverenosti koju je donio 25. lipnja 1991. godine.

Stupanje na snagu te Odluke odgođeno je za tri mjeseca, na temelju Brijunske deklaracije od 7. srpnja i zahtjeva Europske zajednice koja je vjerovala da se rastuća jugoslavenska kriza i srpska agresija mogu riješiti mirnim putem.

Tromjesečni moratorij na Odluku o samostalnosti istekao je 7. listopada 1991., na dan kada su zrakoplovi JNA raketirali Banske dvore u kojima je tada bila rezidencija prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je u trenutku napada bio u zgradi.

Bili su to dramatični dani za cijelu državu, agresija JNA i pobunjenih lokalnih Srba proširila se na gotovo cijelu Hrvatsku, svakodnevno su napadani Vukovar, Vinkovci, Osijek, Sisak, Karlovac, Gospić, Zadar, Šibenik, Dubrovnik...te brojna druga manja mjesta.

Nakon napada na Banske dvore, od kojih ga dijeli tek Markov trg, Sabor je zbog opasnosti da se napad ponovi, 8. listopada zajedao u zgradi Ine u Šubićevoj ulici, dakle izvan povijesnog zdanja na Trgu svetog Marka.

Na tu se činjenicu osvrnuo tadašnji predsjednik Sabora Žarko Domljan. "Još od vremena turskih zuluma, Hrvatski sabor nije bio prisiljen tražiti neko tajno i skrovito mjesto i sama ta činjenica dovoljno govori kuda ovi novovjeki zulumčari povijesno i civilizacijski pripadaju", zaključio je Domljan.

Iako je važnost tog datuma neupitna, on čitavo deteljeće nije imao status državnog blagdana. Tek 2001. godine, Sabor je donio odluku da se 8. listopada proglasi Danom neovisnosti. (D.Š./Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se