Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pavle Kalinić upozorava

'RH nije spremna jer nema popis radikala u BiH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teroristička opasnost iz BiH prijeti cijeloj Europi - upozorava Pavle Kalinić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RATNI ZLOČIN Plenkovićeva izaslanica: Bugojno je po stradanju za Hrvate u BiH Vukovar Slika nije dostupna Počela iskapanja U Bugojnu traje potraga za 15 nestalih Hrvata: Bili su zatočeni u logoru na nogometnom stadionu

Hrvatsku su teroristi napali 1995. u Rijeci. Da bi se zaštitila od eventualnog novog napada - hitno treba izraditi popis islamskih radikala koji žive u susjednoj zemlji.

U međuvremenu stigle su i političke osude bezumnog čina. Teroristički napad u Bugojnu osudili su političari u BiH.

'Smatramo da treba pružiti još jaču podršku institucijama za provođenje zakona u borbi protiv ovoga zla', rekao je Sulejman Tihić, predsjendik SDA.

>> VIDEO Napad bombom vehabija u Bugojnom: Poginuo policajac

Potrebna je jača borba protiv radikalnih skupina. 'Mislim da određena tolerancija prema takvim pojavama može dovesti do ovakvih situacija', smatra Tihić.

Nakon terorističkog napada u Rijeci 1995. i dalje postoji bojazan da bi se takav čin mogao ponoviti u Hrvatskoj. Stručnjak za terorizam Pavle Kalinić tvrdi kako nismo dovoljno spremni jer nemamo popis pripadnika radikalnih grupa u BiH.

'Hrvatska bi morala imati informacije tko je tamo ostao, zašto je ostao, jer po informacijama koje imam, čak su ljude doseljene iz arapskih zemalja koji su imali afganistansko iskustvo, somalijsko iskustvo, da su ih jednostavno upisivali u knjige rođenih, tako da ispada da su oni oduvijek tamo iako nisu', kaže Pavle Kalinić.

Potrebno je hitno izraditi popis vehabija i mudžahedina

Iz Bosne i Hercegovine ne prijeti terorističaka opasnost samo Hrvatskoj, već svim europskim zemljama.

'To su ljudi iste boje kože, iste boje očiju kao i mi i njih je jednostavno vrlo teško detektirati bez obzira na cjelokupnu tehnologiju koja se koristi', upozorava Kalinić.

Gotovo 1000 kilometara granice s BiH i prevelika propusnost velik su problem - oštar je Kalinić. Popis vehabija, mudžahedina i ostalih radikalista mora se hitno izraditi, zbog veće sigurnosti.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene