Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utrka s vremenom

'Hrvatska neće u Uniju ni 2011.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malo je vjerojatno da će Hrvatska završiti pregovore s Europskom unijom do kraja ove godine i postati članica 2011., rekao je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt u intervjuu za Reuters.

Analitičari kažu da je to utrka s vremenom, ponajviše zbog graničnog spora sa Slovenijom. ‘Mislim da to postaje sve teže’, rekao je Bildt na pitanje o hrvatskom ostvarivanju vremenskih rokova. ‘Nemoguće nije, pokušat ćemo, ali ne treba ni reći da se za predviđenim rokovima kasni’. Bildt je rekao i da je islandsko članstvo u Uniji malo vjerojatno u 2011. Ta krizom teško pogođena otočna država sjevernog Atlantika upravo raspravlja o tome hoće li početi pregovarati s Unijom. Kao švedski premijer Bildt je 1995. vodio pregovore koji su u 1995. doveli do švedskoga članstva u EU-u. Kad je 1994. izgubio izbore, ostvario je međunarodnu karijeru na Balkanu, a 2006. vratio se u švedsku politiku. Bio je posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Balkan, a u nedavnu gruzijsko-ruskom ratu žestoko je kritizirao Rusiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Treba učiniti više Zemlje EU-a za zajednički nadzor vanjskih granica i brži povrat ekonomskih migranata Slika nije dostupna Bratušek najgora Hrvatski povjerenik najbolje je ocijenjen u EU!

I u intervjuu za Reuters dva tjedna prije nego što će Švedska na pola godine postati predsjedatelj Europskom unijom, Bildt je rekao kako je uznemiren prošlotjednom ruskom objavom da odustaje od 16 godina stare odluke o jednostranu pridruživanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) te da sada inzistira na pridruživanju u partnerstvu s Bjelorusijom i Kazahstanom. Bildt je pristalica turskoga članstva koje nailazi na brojne prepreke u EU-u, i u intervjuu je rekao kako očekuje da će tijekom švedskoga predsjedanja Turska otvoriti još pregovaračkih poglavlja. Nije htio preciznije reći na koliko od 35 poglavlja misli, ali je dodao kako će razgovori o spornom pitanju Cipra, što su zakazani za drugi dio godine, također imati znatan utjecaj na tursko približavanje Uniji.

Tuerk: Pregovori o granici uz EU-posredovanje, bez vremenskih ograničenja

Slovenski predsjendik Danilo Tuerk izjavio je da Slovenija i Hrvatska trebaju nastaviti pregovore o rješenju graničnog pitanja uz posredništvo Europske komisije i to ‘bez umjetnih vremenskih ograničenja’, kako je naglasio. Tuerk je, nakon što je primio predsjednika Haškog tribunala za ratne zločine na području bivše Jugoslavije Patricka Robinsona, novinarima koji su ga zamolili za komentar izmjena u prijedlogu arbitražnog sporazuma Ollija Rehna rekao da ne može komentirati ‘prijedlog s kojim nije upoznat’, ali je naglasio da Slovenija i Hrvatska i dalje moraju nastaviti razgovore uz posredovanje Europske komisije.

‘Pregovori su uvijek potrebni, a ovdje EU nudi svoje hvalevrijedno i dobronamjerno posredništvo. Zato pregovore treba nastaviti i to bez umjetnih vremenskih ograničenja’, rekao je slovenski predsjednik. Slovenski mediji navode da politički vrh u Ljubljani sa skepsom gleda na pritiske iz Europske unije da se pitanje arbitražnog sporazuma riješi u okviru Europskog vijeća koje se sastaje krajem ovog tjedna. Politički vrh, prema medijima, ističe da su najnoviji Rehnovi prijedlozi ‘korak u pravom smjeru’, ali da je Sloveniji potrebno više vremena za pravnu analizu ponuđenih izmjena kao i za političke konzultacije budući da premijer Borut Pahor inzistira da prijedlog arbitraže ne može biti uspješan ako ga ne podrži dvije trećine zastupnika u parlamentu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene