Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska neće dati tražene ustupke za CEFTA-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni hrvatski pregovarač o Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA) Vladimir Vranković potvrdio je kako Hrvatska ne može prihvatiti maksimalističke zahtjeve Bosne i Hercegovine za izmjene postojećeg bilateralnog ugovora o slobodnoj trgovini, jer bi se time narušila načela usuglašena još na početku pregovora.

CEFTA, kako je u izjavi koju prenosi sarajevski list Dnevni avaz, mora predstavljati korak naprijed u odnosu na postojeće trgovinske ugovore.

Pročitajte i ovo SDA (Foto: AFP) REPOVI IZBORA Dokaz političkog inženjeringa? Izvor portala u BiH tvrdi da je SDA preusmjeravao glasove Komšiću Slika nije dostupna Parafiran ugovor o CEFTA-i bez Srbije i BiH

'Ako bismo dozvolili da BiH zaštiti (svoje) poljoprivredne proizvode, narušili bismo povjerenje i prema drugim zemljama koje su napravile velike ustupke poput Albanije i Makedonije', objasnio je Vranković dodajući kako ne vjeruje da će se cjelokupno rješenje pronaći do najavljenog potpisivanja sporazuma o CEFTA-i 19. prosinca u Bukureštu.

BiH je u studenom odbila parafirati sporazum o CEFTA-i tražeći od Hrvatske da dopusti ponovno uvođenje carina na neke poljoprivredne proizvode koje izvozi u BiH. Uz to je iznesena tvrdnja kako je Hrvatska na takve uvjete prvobitno pristala da bi onda naglo promijenila odluku.

Glavni hrvatski pregovarač odlučno je odbacio takve tvrdnje. 

'Nismo mi preko noći promijenili stav. Mi smo na početku samo htjeli analizirati što to za BiH ne štima i na to smo i dalje spremni. Međutim, ne možemo mijenjati princip prema kojemu su osnov za CEFTA-u postojeći sporazumi', kazao je Vranković.

Pojasnio je kako su neki ustupci hrvatske stranke još uvijek mogući no svakako ne onoliki kakve je tražilo Vijeće ministara BiH jer ta zemlja, ako već želi u Europsku uniju, mora bar biti u stanju u CEFTA-i funakcionirati bez zaštite.

Ugovor o izmjeni i dopuni i pristupanju CEFTA-i parafirali su 9. studenoga u Bruxellesu Hrvatska, Bugarska, Albanija, Makedonija, Moldova, Crna Gora, Rumunjska i UNMIK/Kosovo.

BiH i Srbija su odbile parafirati dokument tražeći za sebe povoljnije uvjete. BiH želi postići povoljnije rješenje nego što ga ima u bilateralnim ugovorima sa Hrvatskom i Srbijom za nekoliko poljoprivrednih proizvoda, dok Srbija traži bolji položaj za svoju duhansku industriju nego što ga ima u bilateralnim ugovorima s ostalim državama u pregovorima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene