Obavijesti Video Pretražite Navigacija

"Hrvatska ne smije pristati na revidiranje NOB-a izvan svojih granica"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Istarskog demokratskog sabora Damir Kajin je komentirajući okolnosti proslave Dana sjećanja u Italiji, rekao da nitko u Hrvatskoj ne smije pristati niti se ikome izvan nje može dopustiti revidiranje uloge narodnooslobodilačke borbe u Drugome svjetskom ratu.

Vrijednost te borbe pod vođenjem Josipa Broza Tita, naveo je Kajin, je u uspostavi granica na zapadu, čime su u prostorni korpus Hrvatske i Slovenije vraćeni najzapadniji dijelovi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Treba riješiti otvorena pitanja' Napolitano: Ne zaboravite žrtve fojbi Slika nije dostupna Došlo do međusobnog vrijeđanja Slovenija: Mještani spriječili komemorativni skup u počast žrtvama bačenima u fojbu

Iseljenje Talijana iz Istre i Rijeke nakon Drugog svjetskog rata završetak je dotadašnje velikotalijanske imperijalne politike i u tome treba službeni Rim tražiti uzroke tih događanja, smatra potpredsjednik IDS-a.

Istaknuo je da svi nedužno nastradali moraju biti rehabilitirani, oplakani i kršćanski pokopani.

Kazavši da političari u Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji ne mogu
mijenjati povijest, ali mogu svojim odmjerenim istupima utjecati na budućnost svojih naroda, Kajin je naveo da je talijanski predsjednik Giorgio Napolitano jedan od osnivača talijanskog antifašističkog pokreta, a hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je također istaknuti antifašist te se obojica, zajedno sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom, trebaju pokloniti nedužnim žrtvama te osuditi ideologije koje su uzrokovale te žrtve, posebno nacizam i fašizam.

Dan sjećanja na fojbe obilježen je u cijeloj Italiji 10. veljače. Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano na svečanosti u predsjedničkoj palači u Rimu, ponovio je kako je bilo posrijedi "etničko čišćenje" dodajući da smatra neopravdanima reakcije na njegov govor prije godinu dana.

I tada je rekao da su "fojbe bile etničko čišćenje", a reakcije na njegov govor, dodao je "stigle su izvan Italije".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene