Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U PET GODINA

HNB kod 16 banaka utvrdio preveliku izloženost Agrokoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska narodna banka objavila je podatke o supervizorskim mjerama koje je provodila posljednjih godina u vezi izloženosti banaka koncernu Agrokor.

Tijekom pet godina, u razdoblju od 2012. do 2016. godine, HNB je proveo 27 nadzora u okviru kojih je izdano 27 zapisnika kojima su ustanovljene nepravilnosti i naložene mjere u 16 banaka, u pogledu izloženosti tih banaka sustavu Agrokor po svim stavkama.

Pročitajte i ovo Marko Primorac, ministar financija MARKO PRIMORAC Ministar financija: ''Neprihvatljivo je da država preko HNB-a subvencionira banke'' Novac (Foto: Pixell) HNB izdao ozbiljno upozorenje Hrvati dižu ogromne kredite s visokim kamatama i na duge rokove

U tu je svrhu izdano 13 rješenja, kojima je bankama naloženo provođenje brojnih mjera, a određena su im i adekvatna ograničenja. U dvije banke imenovani su povjerenici središnje banke, sa zadaćom da nadziru izvršenje tih mjera, priopćeno je iz HNB-a.

Poručuje se da je zahvaljujući tim mjerama smanjena izloženost banaka prema tom sustavu za više milijardi kuna u odnosu na zatečeno stanje, te je u nekim slučajevima spriječeno i daljnje povećanje izloženosti koje bi bilo prijetnja opstojnosti banke u slučaju krize sustava Agrokor.

"U tom petogodišnjem razdoblju podignuto je 11 prekršajnih prijava, temeljem kojih su donesene četiri pravomoćne i dvije nepravomoćne sudske presude, kojima su određene kazne bankama. U ostalim slučajevima radilo se o manjim nepravilnostima koje ne predstavljaju prekršaj, a koje su u međuvremenu ispravljene, ili o slučajevima u kojima su prekršajne prijave u pripremi", kažu u HNB-u.

Jedna je banka pokrenula upravni spor po izdanom rješenju koji je riješen u korist HNB-a.

"Iz navedenog je razvidno da HNB, u skladu sa svojim ovlastima, kontinuirano nadzire poslovanje banaka i poduzima propisane mjere u cilju ispravljanja uočenih nepravilnosti i nezakonitosti, ispunjavajući time odgovorno sve svoje regulatorne i supervizorske zadaće unatoč otporu zainteresiranih strana. Time je pravovremeno spriječeno da trenutna situacija u sustavu Agrokora aktivira sistemski rizik u bankovnom sektoru sa svim negativnim posljedicama za gospodarstvo, građane i proračun Republike Hrvatske", kaže se u priopćenju HNB-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene