Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Padaju za stambene, potrošačke, poduzeća...

Poruka iz HNB-a: Kamate nastavljaju padati, ali ne treba očekivati veliko sniženje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HNB je poboljšao prognozu gospodarskog rasta na tri posto, ali guverner upozorava da bez provođenja reformi, rast u idućim godinama može biti jedino manji.

Za građane i poduzetnike opterećene kreditima guverner donosi dobre vijesti, barem za ovu godinu.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Godinu dana eura Guverner HNB-a: "Od početka karijere slušam pitanja kad će kamatne stope u Hrvatskoj biti kao u Njemačkoj'' Boris Vujčić Ima i dobrih vijesti Guverner HNB-a upozorio na rizike u vezi rasta inflacije

"Kamatne stope nastavljaju svoj trend pada. One su pale za poduzeća za duplo sa 8 posto na 4 posto, za stambene kredite sa 6 na 4 kao i za potrošačke kredite" kaže guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić.

Kamate na stambene kredite, kažu nam bankarski savjetnici, kreću se od 3 i pol do četiri i pol posto. Za nenamjenske potrošačke kredite kamate se kreću od 6 i pol do 8 posto. Što je još uvijek preskupo s obzirom da plaće ne idu gore, nego vječito stagniraju.

No veliko sniženje kamatnih stopa građani ne trebaju očekivati ističu bankarski stručnjaci.

"Bez obzira što je u Americi već je lagani trend porasta kamatnih stopa, Europa se još uvijek drži sa niskim kamatnim stopama i to se očekuje u narednom razdoblju da će tako ostati. Za Hrvatsku to znači da će kamate eventualno možda neznatno još malo pasti. U sljedećoj godini da će ostati na istoj razini i eventualno pred kraj sljedeće godine odnosno za godinu godinu i pol se očekuje nekakav trend blagog rasta" kaže Vjeko Peretić, bankarski savjetnik.

A blago je porasla i prognoza gospodarskog rasta HNB-a. Ove i sljedeće godine očekuju rast BDP-a oko tri posto no guverner ističe da nam treba još veći rast da bi se poboljšao životni standard, a njega neće biti bez reformi.

"Ukoliko se te reforme ne dogode onda bi moglo doći i do usporavanja rasta, a on sam od sebe neće rasti" napominje Vujčić.

Za ovu godinu iz HNB-a predviđaju dodatni pad stope nezaposlenosti i rast potrošačkih cijena oko jedan posto.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene