Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBLJETNICA NEZAVISNOSTI

HNB izdala novu kovanicu od 25 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova kovanica izdana je u 50 tisuća komada, a može se nabaviti u Hrvatskoj narodnoj banci.

Hrvatska narodna banka pustila je danas novu kovanicu od 25 kuna čiji su izgled birali građani. Kovanica je u optjecaj puštena povodom obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske. Dvadesetpetica je izdana u 50 tisuća komada, a može se nabaviti u HNB-u.

Pročitajte i ovo Dva eura, Ilustracija Pogledajte dizajn Izlazi prigodna kovanica od dva eura: Požurite po svoj primjerak, evo gdje ga nabaviti i koliko košta Bankomat Prešutno prekoračenje Banke poslale važnu obavijest građanima: Oglasio se i HNB

Na izbor su ispitanicima predložena tri rješenja, a ovaj koji je u konačnici odabran podržalo je 50 posto njih.

Kovanicu je izradio Hrvatski novčarski zavod prema likovnim rješenjima akademskog kipara Damira Mataušića i to u tri različita probna otkova. Potom je na internetskoj stranici HNB-a 21. srpnja objavljena anketa kojom su posjetitelji stranice pozvani da odaberu prijedlog koji smatraju najboljim. 

U anketi je sudjelovalo 10.188 posjetitelja stranice, što je oko 0,24 posto ukupnog broja stanovnika Hrvatske.

"Uzimajući u obzir da se prošle godine anketi Europske središnje banke za odabir dizajna kovanice iskovane u čast 30 godina zastave Europske unije odazvalo oko 100.000 osoba, što čini otprilike 0,03 posto stanovnika EU-a, odaziv javnosti može se smatrati vrlo visokim. Iz komentara gotovo 9 posto sudionika ankete zamjetljivo je pozitivno iznenađenje javnosti zbog uključivanja šire javnosti u odabir motiva za ovu kovanicu", kaže se u priopćenju HNB-a, te se dodaje da su u anketi svoje mišljenje, osim stanovnika Hrvatske, izrazili i hrvatski državljani koji žive u inozemstvu, kao i turisti koji su se zatekli u Hrvatskoj tijekom ankete.

Nova kovanica izrađena je od slitine bakra (92 posto), aluminija (šest posto) i nikla (dva posto), a prsten čini slitina bakra (75 posto) i nikla (25 posto). 

Dosad je prigodno izdano 11 izdanja kovanica od 25 kuna koje se mogu koristiti i kao sredstvo plaćanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene