452774
452774
452774
452774
452774

HNB izdala novu kovanicu od 25 kuna

  • , 07.10.2016., 13:01
  • Autor:
  • komentara

Nova kovanica izdana je u 50 tisuća komada, a može se nabaviti u Hrvatskoj narodnoj banci.

 
 
 
 
Nova kovanica od 25 kuna (Foto: HNB)
Nova kovanica od 25 kuna (Foto: HNB)

Hrvatska narodna banka pustila je danas novu kovanicu od 25 kuna čiji su izgled birali građani. Kovanica je u optjecaj puštena povodom obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske. Dvadesetpetica je izdana u 50 tisuća komada, a može se nabaviti u HNB-u.

Na izbor su ispitanicima predložena tri rješenja, a ovaj koji je u konačnici odabran podržalo je 50 posto njih.

Kovanicu je izradio Hrvatski novčarski zavod prema likovnim rješenjima akademskog kipara Damira Mataušića i to u tri različita probna otkova. Potom je na internetskoj stranici HNB-a 21. srpnja objavljena anketa kojom su posjetitelji stranice pozvani da odaberu prijedlog koji smatraju najboljim. 

U anketi je sudjelovalo 10.188 posjetitelja stranice, što je oko 0,24 posto ukupnog broja stanovnika Hrvatske.

"Uzimajući u obzir da se prošle godine anketi Europske središnje banke za odabir dizajna kovanice iskovane u čast 30 godina zastave Europske unije odazvalo oko 100.000 osoba, što čini otprilike 0,03 posto stanovnika EU-a, odaziv javnosti može se smatrati vrlo visokim. Iz komentara gotovo 9 posto sudionika ankete zamjetljivo je pozitivno iznenađenje javnosti zbog uključivanja šire javnosti u odabir motiva za ovu kovanicu", kaže se u priopćenju HNB-a, te se dodaje da su u anketi svoje mišljenje, osim stanovnika Hrvatske, izrazili i hrvatski državljani koji žive u inozemstvu, kao i turisti koji su se zatekli u Hrvatskoj tijekom ankete.

Nova kovanica izrađena je od slitine bakra (92 posto), aluminija (šest posto) i nikla (dva posto), a prsten čini slitina bakra (75 posto) i nikla (25 posto). 

Dosad je prigodno izdano 11 izdanja kovanica od 25 kuna koje se mogu koristiti i kao sredstvo plaćanja.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se