Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne mora biti apstraktna suma brojki

Hrvatska napokon ima jednostavan prikaz proračuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojednostavljeni prikaz nije napravila Vlada već Udruga građana.

Proračun je većini apstraktna suma brojki. No, mnoge zemlje, imaju internetske stranice koje građanima jednostavno približavaju proračun. Sada je ima i Hrvatska!

Pročitajte i ovo Sabor 77 za i 42 protiv Hrvatski sabor izglasao proračun za 2024. Slika nije dostupna Proračunski kalkulator Pomozite Šukeru, kreirajte proračun!

>> 'Hrvatskoj ne treba pomoć MMF-a, možemo i sami'

Za Hrvate proračun su samo velike brojke na papiru koje rijetki razumiju. No nije to tako svugdje. Kod susjeda Slovenaca primjerice pregledno i oku pristupačno svaki građanin može vidjetu koliko čega kupuje njegova država. Prikaz  proračuna prilagođen građanima napravila je udruga građana Vjetrenjača. Njih kao i nas zanima gdje i kome odlazi novac poreznih obveznika.

Posljednjih dana sve se vrti oko proračuna i uštedama koje država mora i može napraviti. Susjedi Slovenci proračun imaju vizualno jednostavan i svima dostupan. A zemlje poput SAD-a i Velike Britanije u pomoć za uštedama pozivaju i djelatnike iz sustava državne uprave.

Nesuđeni predstojnik predsjednikova ureda Marko Rakar vizualizirao je državni proračun. Sada svaki građanin može jednostavno vidjeti na što država troši novac.

'To je jedan vizualni alat koji neće dati odgovor ali će dati da ljudi razumiju odnose i veličine između pojedinih stavki', rekao je Marko Rakar.

Grafička vizualizacija je napravljena na način da ekran predstavlja ukupnu veličinu državnog proračuna, a svaki isrctani kvadratić predstavlja pojedini trošak u odnosu na ukupnu veličinu proračuna. Kroz proračun se može kretati odabirom korisnika ili programa (ovisno o kojem se pogledu radi), a vraćate se na prethodnu razinu desnom tipkom na mišu.

Prvi link (korisnici) pokazuje strukturu državnog proračuna po korisnicima sredstava, a unutar korisnika po vrsti troška. primjer je Ministarstvo unutarnjih poslova koje ima svoj proračun od 4.785.601.885 kuna, što je 3.888% ukupnog proračuna, unutar njega, na plaće će biti utrošeno 2.468.989.481 kuna.

Drugi link(programi pokazuje strukturu državnog proračuna po vrsti troška, a unutar vrste troška po korisniku. Primjer su npr. plaće koje iznose 17.931.745.415 kuna, što je 12,696% ukupnog proračuna. unutar plaća, primjerice najveći pojedinačni trošak plaća (naoko) uzima ministarstvo znanosti obrazovanja i športa sa 7.723.289.620 kuna.

Transparentan proračun jamstvo je štednje

Za državni proračun i njegovo izvršenje brine se ministarstvo financija, koje nažalost u samom dokumentu daje vrlo nisku razinu transparentnosti, pa tako primjerice 'rashodi za usluge' koji čine 3.546 % proračuna nisu ni na koji način raščlanjene i ne možemo znati koje su to točno usluge uključene u tu brojku,

Sličan vizualno jasan i transparentan model imaju i naši susjedi Slovenci. Vrlo je jednostavno vidjeti koje ministarstva primjerice troši najviše na plaće.

'Odemo na plaće odaberemo i jasno je odmah da ministarstvo znanosti na plaće troši više o 7 milijuna kuna', kaže Marko Rakar.

Transparentan proračun jamstvo je prave štednje. A uzore bi Hrvatska Vlada trebala tražiti u svjetskim velesilama koje se nisu libile u pomoć zvati građane.

Američki predsjednik Barak Obama dodjeljuje nagrade za najoriginalnije i najbolje ideje za uštedu. Prvu je nagradu dobila djelatnica medicinskog centra koja je predložila da se ne bacaju neiskorišteni lijekovi nakon otpuštanja pacijenata iz bolnice.

Pomoć od djelatnika javnih službi tražio je i britanski premijer David Cameron. Uvjet za ovakvu pomoć u uštedama je transparentnost proračuna. Nju ne jamči čak 14 tisuća stavaka poredanih tako da ih razumije samo onaj koji je pisao. Vizualno prihvatljiva prezentacija proračuna pomogla bi državi ali i lokalnoj upravi za lakše pronalaženje ušteda.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene