Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenska oporba

'Hrvatska nam želi uskratiti status pomorske zemlje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Alojz Paterle, čelnik izvanparlamentarne demokršćanske stranke Nova Slovenija (NSI) izjavio je u petak da je arbitražni sporazum koji s Hrvatskom namjerava potpisati premijer Borut Pahor slab i da Hrvatska pokušava uskratiti Sloveniji status pomorske države pozvavši premijera da pojasni sadržaj sporazuma.

Istodobno, slovenski nacionalistički čelnik Zmago Jelinčič zatražio je od Pahora da dopusti javnu objavu sporazuma o arbitražnom rješavanju graničnog prijepora s Hrvatskom. 'Zauzimamo se za dobrosusjedske odnose s Hrvatskom, ali smo kritični prema njenim pokušajima kojima nam krati da budemo pomorska država', rekao je Peterle, bivši ministar vanjskih poslova i predsjednik vlade, na konferenciji za novinare u Ljubljani. Namjera Hrvatske da uz potpisivanje sporazuma o arbitraži podnese i jednostranu izjavu kako pristanak na arbitražu ne treba tumačiti kao davanje prava Sloveniji da ima izlaz na otvoreno more Peterle je protumačio kao pokušaj oduzimanja Sloveniji njezina naslijeđenog prava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Detalji pregovora na vidjelu Pahor: Kosor je za ulazak u EU dala izlaz na more Slika nije dostupna Žbogar poručio stranim diplomatima 'Posvetio sam 90 posto vremena rješavanju spora s Hrvatskom'

>> Janša: Sporazum o arbitraži neće proći na referendumu

'Hrvatska je željela deblokadu, spor joj je na drugom mjestu'

'Jasno je da je Hrvatska u prvom redu željela deblokadu svojih pregovora, te da joj je sada granični prijepor u drugom planu', rekao je Peterle, dodajući da je Slovenija trebala ustrajati na stajalištu da granični prijepor treba riješiti prije nego što Hrvatska uđe u EU. Ne pojasni li Pahorova vlada sadržaj arbitražnog sporazuma, on će vjerojatno pasti na referendumu, a to bi značilo da nakon toga ni Pahor više ne bi mogao biti premijer, ocjena je slovenskog europarlamentarca Peterlea. Slovenski nacionalistički čelnik Jelinčič zatražio je od Pahora objavu sporazuma o arbitražnom rješavanju graničnog prijepora. 'Očekujemo da će premijer Pahor odmah dopustiti objavu sporazuma koji je za Sloveniju štetan i potpuno neprihvatljiv', navela je u petak u priopćenju Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka (SNS).

'Pahor trguje sa slovenskim ozemljem'

Stranka navodi da će se ukoliko Pahor na to ne pristane pokazati da je 'pokleknuo' pod međunarodnim pritiscima i dopustio deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora, te da 'trguje' slovenskim ozemljem. Jelinčič tvrdi da više nema razloga da se sporazum drži u tajnosti nakon što je u četvrtak objavljen u nekim hrvatskim tiskovinama. Slovenski mediji prije toga objavili su samo neke izvatke iz nacrta sporazuma, što je zadnjih tjedana u Sloveniji izazivalo velike političke polemike radi li se o izvornom tekstu i treba li sporazum prihvatiti ili ne budući da oporba drži kako arbitraža Sloveniji ne jamči unaprijed da će dobiti pristup otvorenom moru. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene