Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska najodlučnije odbacila tvrdnje o opstruiranju suradnje s ICTY-jem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska najodlučnije odbacuje tvrdnje o opstruiranju suradnje s ICTY-jem, a zahtjev haškoga tužiteljstva u kojemu se traži da sudsko vijeće izda obvezujući nalog za dostavu tzv. topničkih dnevnika i dokumentacije vezane uz djelovanje specijalne policije tijekom akcije Oluja, nepotreban je i neosnovan, izjavio je na Haaškom sudu hrvatski veleposlanik u Nizozemskoj Frane Krnić.

Hrvatska se danas očituje o zahtjevu Tužiteljstva od 13. lipnja u kojemu se od Suda traži da naloži Hrvatskoj predaju spomenute dokumentacije, koja bi navodno trebala podržati tezu Tužiteljstva o prekomjernom i neselektivnom granatiranju Knina tijekom Oluje.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Slika nije dostupna I Jandroković odgovorio Mesiću 'Hrvatska u potpunosti surađuje s Haaškim sudom'

"Hrvatska nema nijedan razlog da ne preda dokumentaciju Tužiteljstvu ili Sudu ako ih nadležna tijela Republike Hrvatske mogu locirati u svojim arhivima", kazao je Krnić.

Podsjetio je da je Hrvatska od 790 zahtjeva Tužiteljstva na zadovoljavajući način ispunila njih 788, a samo su djelomično neriješena ostala dva zahtjeva.

Također je istaknuo da je od početka suradnje s haškim sudom Hrvatska predala 19.500 različitih dokumenata s više od stotinu tisuća stranica i to samo iz MORH-a, dok je iz Ureda Predsjednika predano 666 transkripata. Prema njegovim riječima Hrvatska je ispunila i sve svoje obveze vezane uz izručenja.

"Spomenute činjenice ukazuju na punu suradnju Hrvatske s Haškim tribunalom, a bivša glavna tužiteljica Karla del Ponte i predsjednici Suda Fausto Pocar i Theodor Meron naveli su Hrvatsku kao primjer suradnje sa Sudom. Stoga ne može opstati tvrdnja tužiteljstva da Hrvatska opstruira suradnju s ICTY-jem kao i da je neizručenje topničkih dnevnika dio te nesuradnje. Također je kazao da Hrvatska vjeruje da dio tih dokumenata i ne postoji te da ne može prihvatiti spomenute optužbe tužiteljstva. "To najodlučnije odbacujemo", kazao je Krnić.

Krnić se osvrnuo i na objašnjenje Tužiteljstva da je riječ o "esencijalnim, ključnim dokumentima za dokazivanje prekomjernog granatiranja" pa se onda Hrvatska pita, kazao je Krnić, na temelju čega je uopće Tužiteljstvo podignulo tu točku optužnice.

Krnić je ponovio da je Hrvatska "kooperativna, konzistentna i iskrena u odnosu na suradnju sa Sudom" i pozvao Sud da odbije zahtjev Tužiteljstva.

On je Sud izvijestio da je otvorena interna istraga te da je ona urodila plodom. Znatan dio dokumenata je pronađen i predan Tužiteljstvu, kazao je Krnić. Rekao je da se istraga nastavlja što je, kako je kazao, primjer odlučnosti Vlade.

Gordan Markotić, pomoćnik ministrice pravosuđe zadužen za suradnju s Haškim sudom, kazao je da je nakon zahtjeva Tužiteljstva od 10. studenog 2006. istražiteljima udovoljen uvid u arhive MUP-a i MORH-a.

"Haškim istražiteljima ništa nije skriveno", kazao je Markotić.

On je također pitao na čemu Tužiteljstvo temelji procjene o 943 stranice dokumenata, ako se ne zna da li uopće i postoje. Prema njegovim riječima zbog ratnog stanja dnevnici nisu uredno vođeni i spremani, a tome govori u prilog i činjenica da su dokumentacije HV na terenu pronalazili i časnici UN-a.

Izvođenje svjedoka na suđenju trojici generala, koje se trebalo održati u petak prijepodne prije rasprave o dokumentima iz Hrvatske, bilo je otkazano jer tužiteljstvo više nije imalo svjedoka za ovaj tjedan.

Dan prije video linkom je iz Beograda svjedočila Marija Večerina iz okoline Obrovca koja je opisala kako je zajedno s troje djece uhićena na početku Oluje pri pokušaju bijega. Ona je posvjedočila da je jedan od njezinih sinova tada ubijen, a njegovi su ostaci poslije ekshumirani na kninskom groblju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene