Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povodom Dana oralnog zdravlja

Po oralnoj higijeni Hrvatska na samom europskom dnu, stomatolozi pozivaju na prevenciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po oralnoj higijeni, Hrvatska je na samom europskom dnu.

Hrvati u prosjeku peru zube svaki peti dan, a četkicu mijenjaju samo jednom na godinu. Stanje je loše i kod najmađih, pa tako šestogodišnjaci u prosjeku imaju oko 4 karijesa. Povodom Europskog dana oralnog zdravlja, stomatolozi pozivaju na redovitu higijenu i prevenciju zuba.

Pročitajte i ovo Provjereno istražilo poziv na besplatan ''zdravstveni pregled'' - 3 Ne nasjedajte! Novinarka Provjerenog tajno se ubacila na ''zdravstveni pregled'' i raskrinkala prevarante: Pogledajte što pokušavaju podvaliti Godina promjena - 6 Izbori u više od 70 zemalja Stiže megaizborna godina na svjetskoj razini: Što će se sve promijeniti?

Zbog problema sa zubima, Mirela je u posljednje vrijeme česta gošća svojeg zubara. "Inače nisam baš često, ali trudim se", kaže Mirela iz Zagreba. Stomatolozi poručuju kako bar dva puta na godinu treba obaviti pregled, a uz to obvezno je redovito održavanje higijene zubi.

"Preporuka je oduvijek, koliko se sjećam, jer sam i ja to učila kao dijete, 3 puta dnevno ili poslije jela. Najmanje 2 puta dnevno bi trebalo prati zube i voditi brigu o tome da se navečer operu zubi", kaže dr. dentalne medicine Sanja Vuić. Higijena zubi uči se od malih nogu.

Hrvatska je puna karijesa, a prvi se može pojaviti u drugoj godini života djeteta. "Zahvaćenost populacije u dobi od 6-7 godina je do 80%. Znači da 80% djece ima barem jedan ili više karijesa", kaže Hrvoje Jurić, predstavnik Zavoda za dječju i preventivnu stomatologiju.

Zbog toga je prošle školske godine u određenim županijama započeo pilot projekt zubna putovnica. To je obrazac koji je namijenjen djeci koja se upisuju u školu i učenicima 6-ih razreda. Zbog dobrih rezultata, od ove se školske godine projekt širi na cijelu Hrvatsku.


 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene