Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20.godišnjica 'krvavog Uskrsa'

'Hrvatska može imati vrijednosti za koje su se borili branitelji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović rekao je da je siguran da Hrvatska može završiti pregovore s Europskom unijom.

Na obilježavanju 20. godišnjice 'krvavog Uskrsa' i pogibije redarstvenika Josipa Jovića, prve žrtve u Domovinskom ratu, predsjednik Ivo Josipović je istaknuo da Hrvatska može izaći iz gospodarske krize te da je važno učiniti sve kako bi imala one vrijednosti moderne države kakvu su vidjeli njezini branitelji.

Kriza je, ima i danas onih koji sumnjaju da Hrvatska neće uspjeti završiti pregovore s EU-om i izaći iz gospodarske krize. Siguran sam da možemo izaći iz gospodarske krize i završiti pregovore, a siguran sam i da će se svake godine na ovom mjestu i drugima koji su simbol Domovinskog rata moći s ponosom reći da je Hrvatska napravila još jedan korak prema onoj Hrvatskoj koju je vidio Josip Jović i drugi hrvatski branitelji, istaknuo je Josipović.

Pročitajte i ovo Jugo; ilustracija Ludo vrijeme Za splitsko područje u ponedjeljak će biti upaljen narančasti meteoalarm: Na istoku Hrvatske zabilježene rekordne temperature, a u Dalmaciji jugo Papa Franjo Urbi et orbi Papa na Uskrs poslao poruku zapadnom Balkanu: "Posebno mi je u mislima"

>> Na današnji dan poginuo Josip Jović

Također je rekao da će buduće generacije znati činjenice da jedan mali narod zna obraniti svoju slobodu i izgraditi svoju državu.

Nisu se ustezali žrtvovati život da bi stvorili državu koja ima sve one vrijednosti koje jedna moderna država ima. Sasvim sigurno, poručio je, neke generacije će gledati nas koji odgovaramo za danas i sutra ove zemlje i pitati se jesmo li na ispravan način prepoznali ovu poruku hrabrosti, domoljublja i odlučnosti koje nam je ostavio Josip Jović, rekao je predsjednik Josipović.



Na komemorativnom skupu sudjelovao je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak, koji je rekao da je u Domovinskom ratu Hrvatska pobijedila na ideji prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana o jedinstvu hrvatskog naroda. Upozorivši da se danas relativizira Domovinski rat, naglasio je da moramo govoriti tko je bio začetnik i da je na Hrvatsku izvedena agresija.

Počelo se govoriti da je to bio etnički sukob, građanski rat, a bila je to agresija Srbije potpomognuta od JNA. Ne možemo prihvatiti da Srbija donese zakon po kojem se proglašava nadležnom za sve ratne zločine na području bivše Jugoslavije i da se tu smatra nadležnom, rekao je Jarnjak, ustvrdivši da vlada i predsjednik RH čine sve da se to ukine. Ne možemo prihvatiti da nam danas agresor sudi. To je neprihvatljivo za Hrvatsku i branitelje. Treba graditi dobre odnose sa Srbijom, ali ne dopustiti da se relativizira Domovinski rat i agresija na RH, poručio je.

'Pucanj u Jovića bio je pucanj u Hrvatsku'

Pucanj u Josipa Jovića bio je pucanj u Hrvatsku i znak koji nam je pokazao s kim imamo posla, rekao je Karamarko 'Pucanj u Josipa Jovića bio je pucanj u Hrvatsku i znak koji nam je pokazao s kim imamo posla', kazao je izaslanik predsjednice vlade i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Na području Plitivičkih jezera počela je agresija na Hrvatsku, rekao je, podsjećajući da se tim hordama suprostavio Josip Jović s kolegama u odorama hrvatskoga MUP-a.

Neki danas ne žele znati da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i da smo imali pravo braniti zemlju, rekao je i pozvao na jedinstvo u prevladavanju svih naših kušnji i problema, dostojanstveno i strpljivo, poput naših branitelja iz Domovinskog rata. Budimo jedinstveni kao u dane ponosa i slave, kao i naši branitelji ranih 90-ih, poručio je Karamarko i pozvao na beskompromisnu borbu za razvoj gospodarstva i kako bi naša zemlja postala punopravnom članicom EU-a.

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić podsjetio je na braniteljske žrtve, ističući pritom kako je Hrvatska danas članica NATO-saveza, a uskoro i EU-a te da se vraćamo onamo kamo i pripadamo, i to zahvaljujući ponajprije žrtvi svih hrvatskih branitelja.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Drago Lovrić je istaknuo da je na današnji dan prije 20 godina pisan temelj moderne hrvatske povijesti i da su utemeljeni korijeni budućih obrambenih snaga. Dodao je da je Josip Jović prva žrtva Domovinskog rata koja obvezuje, a istodobno i žrtva koja je ugrađena u temeljne vrijednosti naših oružanih snaga.

U euroatlantske integracije naše oružane snage unose i dio svoje povijesti te naslijeđa, ali i bogata iskustva iz Domovinskog rata i vrijednosti koje su ugrađene u oružane snage, kazao je.

Obilježavanje 20. godišnjice 'krvavog Uskrsa' i pogibije Josipa Jovića počelo je polaganjem vijenaca članova obitelji, suboraca i nazočnih predstavnika vlasti te paljenjem svijeća ispred spomen-obilježja poginulom redarstveniku. Misu je predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene