Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravda spora ali dostižna

Hrvatska kažnjena s 12.300 eura jer je KBC Split bacio mrtvu bebu u bolnički otpad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roditelji su pristali da bolnica napravi obdukciju mrtve bebe i pokopa ju, ali nisu računali da će s ostalim bolničkim otpadom biti odvezena na - spaljivanje.

Obitelji Miodraga Marića iz Splita Hrvatska će država morati platiti 12.300 eura odštete jer je bolnica KBC Split njihovo mrtvo novorođenče bacila u bolnički otpad!

Pročitajte i ovo Stražar čuva ulaz u sudnicu u kojoj se vodi suđenje osuđenima Adventski sajam 2018. Napokon počinje suđenje: Četvorica potencijalnih pomagača strasburškom napadaču optuženi za terorizam Stjepan Mesić (Foto: Dnevnik.hr) Drugi put Mesić pred EU sudom za ljudska prava pokrenuo još jedan proces protiv Hrvatske

Ovakvu je presudu, nakon agonije ove obitelji koja traje od 2003. godine, donio Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, a objavljena je na njihovim stranicama.

Supruga Miodraga Marića 7. kolovoza 2003. godine rodila je u devetom mjesecu trudnoće mrtvu bebu. Roditelji su dali pristanak bolnici da se napravi obdukcija te da se bolnica pobrine za pokop mrtvorođenčeta. U listopadu iste godine bolnica je tijelo djeteta bacila zajedno s ostalim kliničkim otpadom koji je odvezen na spaljivanje u Zagreb. Bračni par Marić pokušao je doznati gdje im je bolnica pokopala dijete, međutim, bez uspjeha.

U travnju 2004. godine krenuli su u pravnu bitku kako bi saznali što se dogodilo s tijelom njihove mrtve bebe, a od KBC Split tražili su i odštetu za duševne boli. U svibnju 2007. Županijski sud u Splitu presudio je da bebino tijelo nije smjelo biti odbačeno zajedno s kliničkim otpadom, ali da roditelji nemaju pravo na odštetu jer nijedna zakonska odredba ne obvezuje bolnicu da obavijesti roditelje o tome gdje je mrtvorođenče pokopano.


Sud u Strasbourgu odlučio: Hrvatska može za ratni zločin suditi pomilovanima

Ta presuda potvrđena je na Vrhovnom sudu u studenom 2008., a žalba roditelja Ustavnom sudu odbačena je u veljači 2012. godine. Istodobno, roditelji su podnijeli i kaznenu prijavu protiv bolnice te zaposlenika bolnice, ali ta prijava je odbačena s obrazloženjem da su posmrtni ostaci tretirani u skladu sa zakonom i procedurama.
 

Roditelji su se u konačnici odlučili obratiti Europskom sudu za ljudska prava u srpnju 2012., tvrdeći da se davanjem usmenog zahtjeva bolnici da pokopa njihovu bebu nisu zapravo odrekli prava da znaju gdje se nalazi posljednje počivalište što je sud uvažio.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene