Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tečaj franka pada, ali...

Hrvatska, Mađarska i Poljska među najugroženijima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavlja se pad švicarskog franka. Oslabio je u odnosu na euro i u odnosu na dolar.

Prema pisanju švicarskih medija njihova je središnja banka spremna poduzeti sve moguće mjere kako bi zaustavila rast valute. Tako se spominje da bi vezali tečaj franka za euro.

Pročitajte i ovo Dokumenti Čeka se odluka Vrhovnog suda Agonija sa švicarskim frankom se nastavlja: "Da me netko sad natjera da ponovno prođem kroz sve ovo, ja to ne bi mogao" Slika nije dostupna Bespomoćno čekaju pomoć Dio građana BiH pred financijskom propašću zbog rasta 'švicarca'

U međuvremenu je Konzultantska agencija za makroekonomiju Capital economics objavila da su tri najugroženije države u Europi Mađarska, Poljska i Hrvatska.

Konačan dogovor Vlade i banaka oko mjera za pomoć dužnicima najavljen je za ovaj tjedan. 'Naši zahtjevi su, ono što banke mogu odmah učiniti da smanje kamate za tri posto, da se ukine valutna klauzula, obračun glavnice da se uzme obračun koji je bio na dan stvaranja obveze, znači na dan potpisivanja ugovora o kreditu', rekao je Božo Ivošević, predsjednik udruge građana Franak.

Oči više od 130 tisuća dužnika uperene su u vladu i bankare i sastanak na kojem će se ovaj tjedan konačno odlučiti o sudbini njihovih kredita. Švicarcima najugroženija Mađarska donijela je mjere još 31. svibnja kada je zamrznula tečaj franka do kraja 2014. godine. Razlika u tečaju mađarskim će se dužnicima skupljati na posebnom računu. 1. siječnja 2015. počet će otplata razlike s kamatama.

'Mjere vlade i banaka su skoro prekopiran mađarski model. to je model koji samo na prvu ruku ide u korist dužnika ali dugoročno definitivno ide u korist banaka', ističe Božo Ivošević.

Poljska je s mjerama počela još 2008., kada je ograničila izdavanje kredita u francima. Njihova vlada kupuje franke po trenutnom tečaju pa ih jeftinije prodaje građanima koji njima plaćaju rate kredita. 'Taj model je bolji od mađarskog modela i našeg predloženog modela', smatra Ivošević.

'Imamo našu situaciju koja je u odnosu na poljsku specifičnija, naša privreda je u lošijem stanju pa smo tražili model koji bi išao ovdje išao znatno više u korist građana Republike Hrvatske', kaže Ivošević. Udruga franak i njezinih više od pet tisuća članova traže 3 posto manju kamatu, ukidanje valutne klauzule te jednaku glavnicu kakva je bila na dan ugovaranja kredita.

'I da nas se pozove na sastanak vlade i bankara', dodaje Ivošević. Pri donošenju mjera poljska vlada nije imala recesiju, a mađarska izbore, dok hrvatska ima i jedno i drugo.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene