456435
456435
456435
456435
456435

Montažne brane štiti će stanovnike od poplave

  • , 08.11.2016., 20:54
  • Autor:
  • komentara

Milijunske štete od poplava još uvijek trpe mještani Hrvatske Kostajnice. Zaživi li konačno ideja - njih će od vodenih bujica braniti pokretna, montažna ograda. Gradnju obrambenog nasipa stopirali su konzervatori, zbog čega se na realizaciju projekta čeka čak 10 godina.

 
 
 
 
Montažna ograda protiv poplave (Video: Dnevnik Nove TV)
Montažna ograda protiv poplave (Video: Dnevnik Nove TV)

Sa svakom kišom mještani s obje strane kostajničkog mosta, hrvatskog i bosanskog, pribojavaju se da će isplivati i nove nevolje. Na obrambeni nasip čekaju cijelo desetljeće. Tek je sada dogovoreno: gradit će se! Umjesto zečjim nasipima od podivljale rijeke štitit će ih montažne brane, prvi put u Hrvatskoj.

Pokretne metalne barijere u Europi nisu novost. Od poplave se na taj način brane u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji. Imaju ih i u susjednoj Srbiji. Ne propuštaju vodu i brzo se postavljaju. Za sada se zna da će obrambeni zid biti dug oko jednog kilometra, ne i tko će graditi. No, ne bude li problema, sve bi trebalo biti gotovo do 2018.

"Uglavnom će biti stacioniran na ovom području, no nema razloga ako je takvo tehničko rješenje, da se ista oprema prenese i u neko drugo ugroženo područje", rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda. Od posljednje velike poplave, Pounje se nije oporavilo. Još trpe štete.

"U milijunskim iznosima. Nije to svake godine, ali 2014. je bila ekstremna, preko 150 kuća je bilo poplavljeno", rekao je Tomislav Paunović, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice. No, unatoč tome sa sustavom zaštite - debelo se kasni.

Problem obrane možda bi se i riješio ranije da nije bilo otpora ovdašnjih konzervatora. Strahovali su da bi gradnja narušila izgled starog grada kojeg od BIH dijeli samo most na Uni.

"Nažalost, izostala je komunikacija, nastojat ćemo to popraviti. Učinit ćemo ono što treba, izgradit ćemo ga bez obzira na to koliko košta", objašnjava Đureković. Za europski model, najvjerojatnije će se tražiti i europski novac. Samo da Una koja zasada ne prijeti poplavom i ovaj put ne bude brža.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se