Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Služimo kao negativan primjer

Hrvatska korupcija svjetski poznata: Strani biznismeni uče kako se obraniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska kompanija sa sjedištem u Londonu zarađuje educirajući strane kompanije kako da se u Hrvatskoj nose s opasnostima mita i korupcije.

Radi se o kompaniji GCM Parker, koja se bavi organiziranjem međunarodnih konferencija i poslovnim educiranjem međunarodnih tvrtki. Jednu takvu konferenciju planiraju u ožujku ove godine u pragu, a kao posebno rizične zemlje ističu samo Hrvatsku i Mađarsku.

Pročitajte i ovo Maja Šupe Narušeno joj zdravlje Potvrđena optužnica protiv sutkinje Šupe: Dobro osmišljenim planom pokušala zamagliti 15000 eura mita Ilustracija Filmska priča Osuđen sudac koji je skrivao mito u staklenkama za kisele krastavce u vrtu: Pobjegao iz zemlje pa tvrdio da je otet

>> Hrvatska i dalje u raljama korupcije

U njihovom pozivu na konferenciju u Pragu, posebno se upozoravaju potencijalni investitori na poslovne rizike vezane za ulaganja u Hrvatskoj.

Tvrtke za mito u Hrvatskojo mogu odgovarati u SAD-u

'Ako neka multinacionalna kompanija plati mito u Hrvatskoj, nezavisno o tome hoće li je tužiti u Hrvatskoj, ona može biti progonjena na temelju američkih zakona. Primjerice, hrvatska kompanija koja podmiti nekoga u Hrvatskoj, a posluje i u SAD-u može biti odgovorna prema američkom dokumentu o korumpiranoj praksi stranaca FCPA. Stoga je svrha ove konferencije razjasniti sve zakonske implikacije koje tvrtke mogu snositi izvan granica zemlje u kojoj je kriminal počinjen', rekao je za Business.hr Simon Stevens iz GCM Parkera.

Podsjetimo, prema izvješću transparency Internationala iz listopada prošle godine Hrvatska se nalazi na 62. mjestu po indeksu korupcije za prošlu godinu. Ipak, u GCM-u ističu kako na konferenciji neće biti govora o tome treba li u Hrvatsku ulagati ili ne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene