Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska još ne može raspisati tjeralicu za Radićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko pravosuđe ne može raspisati međunarodnu tjeralicu za nepravomoćno oslobođenim haškim optuženikom, bivšim zapovjednikom u JNA Miroslavom Radićem jer optužnica protiv njega još nije pravomoćna, doznaje se danas na osječkom Županijskom sudu.

Premijer Ivo Sander jučer je u Saboru izjavio da su "učinjene
potrebne predradnje" i da bi tjeralica protiv kapetana JNA i člana
tzv. vukovarske trojke mogla biti raspisana već danas.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministarstvo: Suglasnost za raspisivanjem tjeralice za Radićem Slika nije dostupna Sanader najavio međunarodnu tjeralicu za Miroslavom Radićem

No, na osječkom sudu tvrde da to još neko vrijeme neće moći učiniti jer nije riješen prigovor Radićevih branitelja na optužnicu koju je protiv njega i još devetorice 2002. podiglo vukovarsko Županijsko državno odvjetništvo. 

U toj su se optužnici našli još Radićevi suoptuženici iz "vukovarske trojke" Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin
te Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Zvonko Jurjević, Božidar
Stevanović, Života Panić, Vojislav Šešelj i Goran Hadžić.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Vukovaru nije odlučivalo o prigovoru Radića i ostalih, a u međuvremenu su i četvorica od njih, Šešelj, Radić, Mrkšić i Šljivančanin odbila primiti optužnicu u haškom pritvoru.

Ta je optužnica u travnju ove godine odlukom Vrhovnog suda prebačena na osječki Županijski sud, pa sada o prigovorima treba odlučiti izvanraspravno vijeće tog suda.

Za sada nije poznato kada će se to dogoditi.

Na osječki sud je prebačena i optužnica protiv Kadijevića i
Jurjevića, koju je još 1992. podiglo bjelovarsko Županijsko državno odvjetništvo zbog bombardiranja na području zapadne Slavonije, a od lani je na tom sudu i optužnica osječkog tužiteljstva koja tu dvojicu tereti za granatiranje istočne Slavonije u kojima je poginulo najmanje 30 osoba.

Kako je Kadijević u sva tri slučaja optuženik ti predmeti će se
objediniti u jedan postupak, a potom će, kako je Hini objasnio
glasnogovornik osječkog Županijskog suda Miroslav Rožac, predsjednik sudskog vijeća koji dobije objedinjeni spis raditi na pitanju tjeralica i međunarodnih tjeralica.

Sanader je jučer, među ostalim izjavio da je dao nalog da se za
Radićem raspiše Interpolova tjeralica čim ga je vidio na slobodi te da se nada da će se to učiniti već sutra.

Prvostupanjsko Vijeće Haškog suda je Radića prošlog tjedna oslobodilo po svim točkama optužnice, nakon čega je pušten na slobodu, dok je zapovjednik JNA Mrkšić osuđen na 20, a major Šljivančanin na pet godina zatvora. Ta je trojka pred Haškim sudom optužena za masovni pokolj počinjen na Ovčari 20. studenoga 1991., nakon pada Vukovara.

I optužnicom vukovarskog tužiteljstva iz 2002. također im se stavlja na teret zločin na Ovčari, ali i zločini počinjeni na cijelom području Vukovara, u tamošnjoj bolnici, na poljoprivrednom dobru Ovčara i u skladištima poduzeća Velepromet na Sajmištu.

Inače, prema podacima Državnog odvjetništva RH za ratne zločine počinjene na području Vukovarske-srijemske županije vukovarsko Županijsko državno odvjetništvo je pokrenulo postupak protiv 524 osobe, od čega su je 241 optužena, a 59 ih je osuđeno. Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, pak, do uspostave mirne reintegracije pokrenulo kaznene postupke protiv 801 osobe od čega su protiv 352 podignute optužnice, a 100 je osoba osuđeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene