Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednji podaci

Hrvatska je zemlja niskog rizika oboljenja od HIV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svake godine 1. prosinca obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

Prema podacima koje je na nedavnoj konferenciji za novinare u povodu obilježavanja Svjetskog dana protiv AIDS-a, 1. prosinca, iznijela Tatjana Nemeth Blažić, voditeljica Odsjeka za HIV/AIDS Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, u prvih deset mjeseci ove godine prijavljeno je 56 novih slučajeva zaraze HIV-om i 16 slučajeva oboljelih od AIDS-a. Od AIDS-a je ove godine umrlo petoro osoba što je, ustvrdila je, na razini zadnjih deset godina.

U zemljama EU prosjek novotkrivenih s infekcijom HIV-a je 57 na milijun stanovnika što je oko četiri puta više nego u Hrvatskoj, zbog čega se i svrstavamo u zemlje s niskim rizikom, kazala je. Godišnje se prosječno registrira 50 do 60 inficiranih HIV-om u cijeloj zemlji, a najviše se HIV infekcija i slučajeva AIDS-a registrira u populacijama s rizičnim ponašanjem - homoseksualaca, ovisnika koji intravenski ubrizgavaju opojne droge i osoba koje plaćaju ili naplaćuju seksualne usluge.

>> Mladi Amerikanci ni ne znaju da su zaraženi HIV-om

'Najveći broj zaraženih zarazio se spolnim putem i to homoseksualnim odnosom' istaknula je Nemeth Blažić. Napomenula je da su od 1985., od kada se u Hrvatskoj se prati epidemiološka situacija i novi slučajevi HIV-a i AIDS-a, do listopada 2012. registrirane 1002 osobe kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od kojih je 365 razvilo AIDS, a u tom istom razdoblju 150 osoba je umrlo od posljedica AIDS-a.

Među zaraženima, kazala je, i dalje dominiraju muškarci - 86 posto, a najveći broj infekcija registrira se u dobnoj skupini od 25 do 44 godine. Voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraza HIV-om Ministarstva zdravlja pri Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Josip Begovac upozorio je na nužnost testiranja čime se, ističe, prevenira pojava AIDS-a kod HIV pozitivnih osoba. U Hrvatskoj se kod 40 posto osoba istovremeno dijagnosticiraju HIV i AIDS, rekao je. 'Postoje dvije mogućnosti da se to pokuša spriječiti - otvaranje Check Pointova, što je prepoznato u nizu gradova u Europi, te testiranje u zdravstvenim ustanovama', kazao je.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, Zvonimir Šostar predstavio je program 'Check Point Zagreb' istaknuvši kako će se njime omogućiti izvaninstitucionalna usluga testiranja na HIV, Hepatitis C i druge spolno prenosive bolesti, najnovijom tehnologijom brzih testova na slinu. Program je namijenjen prvenstveno studentima, ali i općoj populaciji i trebao bi zaživjeti do ožujka iduće godine. Program je inicirala Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnih hepatitisa, a Grad je za njegovu provedbu izdvojio 200 tisuća kuna.

Podsjetivši da Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnih hepatitisa provodi ovogodišnju kampanju pod nazivom 'Voli i budi zdrav', glasnogovornica Udruge Latica Mirjanić napomenula je da će danas u info šatoru na Trgu Petra Preradovića biti prisutan liječnik iz Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' kojemu će građani moći postavljati pitanja. (Hina)

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene