Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVI ČEKAJU RASPLET U MAĐARSKOJ

Krenu li izbjeglice prema Hrvatskoj prijete im minska polja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je spremna za val migranata. Policija će evidentirati svaku osobu, neće biti masovnog propuštanja kao u nekim drugim zemljama.

Hrvatska je već primila osmero izbjeglica iz Sirije. Stigli su u Zagreb u subotu, a smješteni su u hotel Porin gdje im je osim smještaja osigurana hrana kao i 100 kuna mjesečnog džeparca. Hotel u Dugavama može prihvatiti 700 azilanta.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel Aleksandar Vulin Odgovor Radmanu Vulin: "Neka mi Hrvatska pokaže koji je grad ljepše, srdačnije i iskrenije od Zagreba dočekao Hitlerovu vojsku"

Osim Zagreba, smještaj za izbjeglice osiguran je i u Kutini. Prihvatni centar za najosjetljivije skupine, majke, trudnice i djecu, ima 70 mjesta.

IZBJEGLICE ŽURE PREKO BALKANA Mađari najavili uhićenja, na granici naoružani vojnici

U policiji kažu da su spremni i da su poduzeli sve za prihvat izbjegliica. Čak 6 tisuća policajaca nadzire hrvatske granice, no zasad tamo nema gužvi. Ukoliko ih bude izbjeglice će najprije biti popisani pregledani i potom smješteni u objekte poluotvorenog tipa, uglavnom se radi o policijskim objektima.

Neće biti masovnih ulazaka kao što je to bio slučaj u nekim europskim zemljama. Hrvatska će im pružiti humanitarnu pomoć, no problem bi mogao nastati u trenutku kada zatraže azil, kada odluče u koju zemlju žele ići. Ukoliko je ta zemlja zatvorila granice, nitko ne zna kako će se postupati prema tim ljudima.

U policiji kažu da zasad mogu primiti tri tisuće ljudi. Dakle policija će evidentirati svaku osobu, neće biti masovnog propuštanja kao u nekim drugim zemljama, to je logično iz sigurnosnih razloga. Gužva na mađarsko - srpskoj granici mogla bi ih usmjeriti u Hrvatsku, a to je veliki problem jer su na tom području brojna minska polja pa je sigurno da ih policija tamo neći ni propuštati.

'Jasno da se događaju pojedini slučajevi migriranja i prema Hrvatskoj. Zadnjih nekoliko događaja uključujući i preksinočnji kada smo bez ikakvih problema prihavatili grupu od 8 državljana Sirije', kazao je Zlatko Sokolar, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu.

KRAJ JEDNE ERE Propala ideja integracije kontinenta

Objekti otvorenog tipa ukupno mogu primiti 3.000 ljudi, tvrde u policiji. Izbjeglice bi u ponedjeljak, na svom putu prema Zapadnoj Europi zbog izbjegavanja mađarsko - srpske granice duge 175 kilometara, mogle proći kroz Hrvatsku. U tom slučaju, nova izbjeglička ruta najvjerojatnije bila bi preko Šida sa srpske i Tovarnika s hrvatske strane.

'Moram reći da je razumno i vjerovatno za očekivati da će ti ljudi ipak pokušati proći kroz Hrvatsku, pitanje je koliko smo mi za taj scenarij spremni, ako u Mađarsku dnevno ulazi između dvije do četiri tisuće ljudi, za pretpostaviti je da će barem dio ući u Hrvatsku', rekla je Lora Vidović, pučka pravobraniteljica.

A Hrvatska, baš kao i svaka država članica Europske unije mora registrirati svaku osobu koja ulazi na nezino područje. Na problemu s izbjeglicama angažirano je 20.000 policajaca, od kojih 6000 nadzire državnu granicu.

'Kada dođu prolaze sigurnosni pregled, nakon toga policija koristeći vlastite resurse treba prevesti te osobe do registracijskih centara i smještaja, gdje im se zapravo pruža prvi dio liječničkog pregleda', dodao je pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar.

Hrvatska je spremna za izbjeglice i svoja vrata neće zatvoriti, zaključeno je na stručnom skupu u Saboru, koji je na temu izbjegličke krize organizirala Pučka pravobraniteljica. Svi čekaju rasplet događaja u Mađarskoj, ukoliko migranti krenu u Hrvatsku to bi išlo preko graničnog prijelaza Tovarnik gdje su već preduzeli sve radnje kako bi mogli prihvatiti ljude.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene