Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Hrvatska je lider u regiji'

Što je Clinton rekla Jandrokoviću?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton ocijenila je nakon susreta s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem, da je Hrvatska pokazala predanost u partnerstvu s SAD-om te je označila Hrvatsku kao lidera u regiji.

U izvještaju s konferencije za novinare objavljenom na internetskim stranicama State Departmenta, prenose se riječi državne tajnice Clinton koja je ocijenila da je Hrvatska pokazala veliku predanost kao globalni i regionalni partner te je izrazila zahvalnost SAD-a za hrvatski doprinos operaciji u Afganistanu, posebno u obuci afganistanske policije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Danas je Dan D Prijeti li SAD-u unutarnji sukob? Guverner se zainatio, stigla mu je ogromna podrška, čeka se Bidenov potez Silvio Kutić, Mate Rimac top 100 Objavljena lista najbogatijih ljudi u regiji: Na prva tri mjesta Hrvati

Dodala je kako na zapadnom Balkanu Hrvatska nastavlja biti lider, a posebno je istaknula hrvatsko vodstvo u procesu pomirenja u regiji. Aktivnosti Hrvatske u tom pogledu ocijenila je uzornim. Pohvalila je razgovore sa Srbijom radi olakšanja povratka izbjeglica i rješavanja međusobnih otvorenih pitanja te rekla da Hrvatska podržava Bosnu i Hercegovinu na putu reformi i euro-atlantskih integracija.

Pomirenjem se izgrađuje mir, ali i stvaraju nove mogućnosti za europske i američke tvrtke, rekla je Clinton.

Čestitala RH na teškim koracima

Ocijenila je da je susret s ministrom Jandrokovićem održan u obećavajućem trenutku za Hrvatsku, u vremenu koje prethodi članstvu u Europskoj uniji. Čestitala je na teškim koracima koje Hrvatska poduzima, a koji su potrebni za članstvo u EU-u.

>> Ova godina je ključna za RH: Dođite na Croatia Summit!

Izrazila je nadu da će Hrvatska u nadolazećim mjesecima ispuniti sve zahtjeve i da će, kako se prenosi u izvještaju, hrvatski narod što je prije moguće zauzeti svoje mjesto u Europi koje mu pripada.

Ministar Jandroković zahvalio je na potpori SAD-a. Istaknuo je predanost Hrvatske mirovnoj misiji u Afganistanu te kazao da je Hrvatska spremna zemljama regije prenositi iskustva stečena u procesu euroatlantstkih integracija. Izvijestio je da Hrvatska čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, njezinu euroatlantsku perspektivu, reforme i ustavne promjene. Naglasio je važnost koju za Hrvatsku ima ravnopravni status Hrvata u BiH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene