452840
452840
452840
452840
452840

Hrvatska je još jednom pokazala veliko srce: Saši Fistriću već samo jedna epruveta krvi može spasiti život

  • , 07.10.2016., 20:37
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska je još jednom pokazala veliko srce. Prijatelji Saše Fistrića, kojem je nedavno potvrđena dijagnoza akutne limfo-blastične leukemije, organizirali su akciju prikupljanja uzoraka krvi.

 
 
 
 
Akcija upisa u registar (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Akcija upisa u registar (Foto: Dnevnik.hr) - 2

U suradnji sa Zakladom Ana Rukavina, ovim su humanim činom povećali šanse pronalaženja odgovarajućeg donora koštane srži.

Samo jedna epruveta krvi mogla bi spasiti život Saši Fistriću. Na akciju već danima putem društvenih mreža pozivaju Sašini bliski prijatelji.

"Smatramo da sve osobe koje su se našle u situaciji da im je potrebna transplantacija koštane srži na ovakve načine mogu dobivati neku novu nadu i povećavamo mogućnost da im se pronađu prikladni donori, kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu", ističe Koraljka Begović, organizatorica akcije.

Odaziv je velik, a svi su stigli s istim ciljem - pomoći u potrazi za podudarnim darivateljem koštane srži. "Ovo je minimalni efort koji čovjek može dati, a ako može pomoći, ne vidim razloga kako to odbiti", rekla nam je darivateljica Aleksandra Mišić.

"Već 12 puta sam dao krv. Pretpostavljam da pomažem nekome tko je u nevolji", kaže Marko Vitez, također darivatelj.

Saša je trenutačno u bolnici Merkur gdje počinje drugu seriju kemoterapije, a uskoro će morati transplantirati koštanu srž. "Nažalost, Sašina bolest nas je još nekako podsjetila da zapravo trebamo stalno biti svjesni da ovako jedna mala stvar može nekome produljiti i zapravo spasiti život", kaže Begović.

Pogodnim darivateljima koštane srži, iz Zaklade Ana Rukavina, poručuju da transplantacija nije bolan postupak, te da ne odustaju od nje ako su odgovarajući donor.

"Dok vi ležite iz jedne ruke vam se uzima krv, u aparatu iznad vas se filtriraju matične stanice, a u drugu vam se vraća krv. Postupak je jednostavan. Velika je nagrada na kraju što to možete napravit za nekoga", pojašnjava Marija Stapar iz Zaklade Ana Rukavina.

Uzorak krvi mogu dati svi zdravi građani od 18 do 40 godina, svakim radnim danom, u KBC-u Zagreb i Petrovoj bolnici.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se