Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Darivanje krvi

Hrvatska je još jednom pokazala veliko srce: Saši Fistriću već samo jedna epruveta krvi može spasiti život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je još jednom pokazala veliko srce. Prijatelji Saše Fistrića, kojem je nedavno potvrđena dijagnoza akutne limfo-blastične leukemije, organizirali su akciju prikupljanja uzoraka krvi.

U suradnji sa Zakladom Ana Rukavina, ovim su humanim činom povećali šanse pronalaženja odgovarajućeg donora koštane srži.

Pročitajte i ovo Ilustracija TRANSFUZIJA LJUBAVI Jedna doza može spasiti čak tri života, a jedini izvor toga lijeka je čovjek: ''Darivatelji krvi vraćaju vjeru u ljude'' Ana Rukavina - 2 niz humantarnih akcija Zahvaljujući radu Zaklade Ana Rukavina priliku za novi život dobilo je 145 ljudi, a pomogli su i Klinici dr. Fran Mihaljević

Samo jedna epruveta krvi mogla bi spasiti život Saši Fistriću. Na akciju već danima putem društvenih mreža pozivaju Sašini bliski prijatelji.

"Smatramo da sve osobe koje su se našle u situaciji da im je potrebna transplantacija koštane srži na ovakve načine mogu dobivati neku novu nadu i povećavamo mogućnost da im se pronađu prikladni donori, kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu", ističe Koraljka Begović, organizatorica akcije.

Odaziv je velik, a svi su stigli s istim ciljem - pomoći u potrazi za podudarnim darivateljem koštane srži. "Ovo je minimalni efort koji čovjek može dati, a ako može pomoći, ne vidim razloga kako to odbiti", rekla nam je darivateljica Aleksandra Mišić.

"Već 12 puta sam dao krv. Pretpostavljam da pomažem nekome tko je u nevolji", kaže Marko Vitez, također darivatelj.

Saša je trenutačno u bolnici Merkur gdje počinje drugu seriju kemoterapije, a uskoro će morati transplantirati koštanu srž. "Nažalost, Sašina bolest nas je još nekako podsjetila da zapravo trebamo stalno biti svjesni da ovako jedna mala stvar može nekome produljiti i zapravo spasiti život", kaže Begović.

Pogodnim darivateljima koštane srži, iz Zaklade Ana Rukavina, poručuju da transplantacija nije bolan postupak, te da ne odustaju od nje ako su odgovarajući donor.

"Dok vi ležite iz jedne ruke vam se uzima krv, u aparatu iznad vas se filtriraju matične stanice, a u drugu vam se vraća krv. Postupak je jednostavan. Velika je nagrada na kraju što to možete napravit za nekoga", pojašnjava Marija Stapar iz Zaklade Ana Rukavina.

Uzorak krvi mogu dati svi zdravi građani od 18 do 40 godina, svakim radnim danom, u KBC-u Zagreb i Petrovoj bolnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene