Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće State Departmenta

State Department: Hrvatska je izvor i destinacija za trgovinu ljudima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki State Department objavio je izvješće o trgovini ljudima za 2010. godinu, koje obuhvaća 177 zemalja uključujući i Hrvatsku, kojoj preporuča jačanje napora na identifikaciji žrtava trgovine ljudima, te agresivnije procesuiranje i strože kažnjavanje organizatora trgovine ljudima.

'Hrvatska je destinacija, izvor i tranzitna zemlja za muškarace, žene i djecu podvrgnute trgovini ljudima, posebno za prisilnu prostituciju i prisilni rad', kaže se u izvješću. 'Hrvatske žene i djevojke postaju žrtvama trgovine ljudima u zemlji, a žene i djevojke iz Srbije, BiH i drugih dijelova istočne Europe podvrgnute su prisilnoj prostituciji u Hrvatskoj i u zapadnoj Europi. Muškarci su, prema izvješćima, podvrgnuti prisilnom radu u poljoprivrednim djelatnostima a djeca se, uključujući Rome, prisiljavaju na prosjačenje i krađe", kaže se u izvješću.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković Lupali po stolovima VIDEO Pogledajte kako je Plenković reagirao na totalni kaos u Saboru! Oporba mu nije dala do riječi

State Department ocjenjuje da 'hrvatska vlada u cijelosti ispunjava minimalne standarde za uklanjanje trgovine ljudima' te navodi da je godine 2009., vlada nastavila istrage i procesuiranja počinitelja trgovine ljudima, povećala minimalnu kaznu za osuđene krijumčare s jedne na dvije godine zatvora, te prvi puta naredila da trgovac plati odštetu žrtvi. Također se ocjenjuje da 'Hrvatska osigurava značajno financiranje nevladinim organizacijama koje pružaju zaštitu i utočište žrtvama trgovine ljudima', te nastavlja proaktivnu obuku za identifikaciju žrtava.

'Međutim, vlada je identificirala vrlo malo žrtava trgovine ljudima 2009., te propustila zaštiti neke žrtve-svjedoke', upozorava se u izvješću. Među mjerama koje State Department preporuča Hrvatskoj su jačanje napora na proaktivnom identificiranju žrtava trgovine ljudima među ranjivim kategorijama stanovništva, posebno ženama u prostituciji i muškaracima migranatima u sektoru poljoprivrede. Također se preporuča jačanje partnerstva s nevladinim organizacijama kod identificiranja žrtava, te jače istraživanje trgovanja ljudima u visokom turizmu i drugim područjima prostitucije, agresivan sudski progon krijumčara kao i dalje pooštravanje kazni osuđenima za trgovinu ljudima.

Hrvatska je procesuirala samo polovicu trgovaca ljudima

State Department ističe kako Hrvatska treba osigurati odgovornu repatrijaciju inozemnih žrtava, poboljšati tretman u sudnici i zaštitu za žrtve koje svjedoče protiv svojih trgovaca, te osigurati da žrtve ne budu nehotice kažnjene za izvršenje nezakonitih djela kao izravne posljedice trgovine ljudima. Preporuča se i jačanje svijesti kroz educiranje klijenata u trgovini seksom i educiranju šire javnosti o povezanosti prostitucije s trgovinom ljudima.

U izvješću se navodi da je hrvatska vlada općenito nastavila policijsko-pravosudne napore u borbi s trgovinom ljudima u 2009., godini, iako je procesuirala samo polovicu trgovaca ljudima u odnosu na prethodnu godinu. 'U 2009. je vlada istraživala 13 osumnjičenih za trgovanje ljudima, u uspredbi s 15 2008. godine, a sudila šestorici optuženih u odnosu na dvanaestoricu 2008. godine. Šest trgovaca ljudima je osuđeno na kazne od dvije do osam godina zatvora, a dvije presude uključuju prisilni rad', navodi State Department.

U izvješću se također bilježe značajni napori hrvatske vlade u brizi i pomoći žrtvama trgovine ljudima, nastavak financiranja nevladinih organizacija i dvaju specijaliziranih skloništa za žrtve. Ističe se i obuka 250 policajaca u gradovima na jadranskoj obali 2009., kako bi se reagiralo na pojačanu prostituciju tijekom turističke sezone, te 10 operacija protiv trgovine ljudima u priobalju 2009.

State Department bilježi i znatne napore koje je Hrvatska uložila u prevenciju trgovine ljudima 2009., uključujući nacionalni program podizanja svijesti o tom problemu, edukaciju, brojne radionice i seminare o sprječavanju trgovine ljudima za predstavnike vlasti, socijalne radnike, diplomatsko i konzularno osoblje, turističke djelatnike te za hrvatske vojnike prije odlaska u Afganistan i druge mirovne misije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene