Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska izgubila spor i mora platiti 40 milijuna eura odštete!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je izgubila sudski spor protiv Hypo Group Alpe Adria, kojoj mora platiti odštetu od 40 milijuna eura zbog netočnih podataka pri prodaji Slavonske banke. Sud u Londonu odredio je odštetu u iznosu od 40 milijuna eura. O tome kako će se dalje razvijati ova afera pogledajte u večerašnjem Dnevniku Nove TV u 19.15.

Predstavnici Hypo Group Alpe Adria, sa sjedištem u Klagenfurtu, potvrdili su austrijskoj agenciji APA informaciju o dobivenom sporu, ali ne i iznos odštete.

Pročitajte i ovo Mjesto pronalaska skijaša na planini Tete Blanche - 4 Tragičan kraj potrage Dramatični posljednji trenuci stradalih skijaša: Lopaticama pokušali iskopati špilju kako bi se sakrili Slika nije dostupna Istraga protiv Starčevića još nije pravomoćna

"Da, dobili smo parnicu, ali nećemo dati informaciju o navedenom iznosu", izjavila je glasnogovornica banke.

Londonski je sud zaključio da je prodaja Slavonske banke 1998. uslijedila u uvjetima prikazivanja pogrešnog činjeničnog stanja.

Hypo i EBRD preuzele su tada za 66,7 milijuna kuna 35 posto udjela u Slavonskoj banci smatrajući da je sanirana. EBRD je proveo due dilligence provjeru. U međuvremenu je Hypo preuzeo udio EBRD-a, a danas udio Hypo Group u Slavonskoj banci iznosi više od 95 posto.

Hypo je 2003. tužio hrvatsku Državnu agenciju za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), jer se naknadno pokazalo da su mjere predostrožnosti za kredite u Slavonskoj banci bile nedovoljne. Rezerve za kredite bile su premale. Manjak rezervi utvrđen je u okviru rutinske kontrole Hrvatske narodne banke.

Na temelju tih informacija, Hypo je zatražio od DAB-a 30,6 milijuna eura odštete, piše WirtschaftsBlatt. Iako je due dilligence provjeru proveo EBRD, Republika Hrvatska odnosno DAB jamči za nedostatke.

Nakon što je propao pokušaj dogovora, tadašnji glavni direktor Hypo Group Wolfgang Kulterer predao je slučaj sudu u Londonu, kako je predviđeno u kupoprodajnom ugovoru.

Hrvatska sada mora platiti odštetu, koja zajedno s kamatama i troškovima postupka iznosi više od 40 milijuna eura, piše list.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene