Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeremić izjavio

'Hrvatska i Srbija imaju niz otvorenih teških pitanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je u intervjuu tjedniku 'Nin' od četvrtka da Srbija s Hrvatskom ima čitav niz teških i otvorenih pitanja te izrazio nadu da će se komunikacijom između dviju zemalja stanje poboljšati.

'Kada bude postojala i praktična spremnost da se sjedne i ozbiljno razgovara, nadam se da ćemo tu priliku iskoristiti da poboljšamo situaciju, jer Srbija ima ogroman interes to učiniti. Zaista želimo najbolje moguće odnose sa svim susjedima, uključujući i Hrvatsku', ističe šef srbijanske diplomacije u razgovoru za taj beogradski list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka Sloveniji: 'Otvorena pitanja rješavaju se na državnoj razini, a ne na ulici' Slika nije dostupna 'EU će pomoći Hrvatskoj da riješi otvorene pitanja sa Slovenijom'

Navodeći kao velike probleme pitanja imovine Srba u Hrvatskoj, tužbu za genocid koju je Hrvatska podnijela protiv Srbije Međunarodnom sudu pravde, kao i pitanje plasmana srbijanskog kapitala i proizvoda u Hrvatskoj, Jeremić kaže kako Hrvatska samo deklarativno izražava spremnost za rješavanje tih problema.

Posljednje izjave ne ulijevaju nadu

'Posljednje izjave i potezi nekih hrvatskih dužnosnika, na moju veliku žalost, ne ulijevaju nadu. Dao Bog da griješim i da će se u najskorijoj budućnosti stvari promijeniti, jer mislim da je prošlo vrijeme kada smo sebi mogli dopustiti zatvaranje očiju pred nagomilanim problemima', dodaje Jeremić.

>> Jeremić optužuje Hrvatsku za izigravanje dogovora

Utvrdivši kako su svi razgovori s hrvatskim dužnosnicima vrlo uljudni te da se uvijek izražava spremnost za rješavanje međusobnih prijepora, ali da do toga još uvijek ne dolazi, Jeremić navodi kako je protekli Croatia summit u Dubrovniku bio jedna od propuštenih prilika za razgovor. 'Nadao sam se da ćemo imati priliku započeti konstruktivne razgovore tijekom mojega posjeta Hrvatskoj, gdje sam trebao sudjelovati na Croatia summitu u Dubrovniku. Posjet nije otkazan našom krivnjom, ali se nadam da će do susreta uskoro doći', ističe srbijanski ministar vanjskih poslova. Jeremić je otkazao sudjelovanje na tom skupu jer protokolom nije bilo predviđeno da govori na njegovu otvorenju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene