Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekoliko sati prije isteka roka

Hrvatska i Slovenija u posljednji trenutak poslale arbitražne podneske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I Hrvatska i Slovenija su posljednjeg dana roka Arbitražnom sudu u Haagu poslale svoje podneske o rješenju graničnog pitanja koje, poput Ljubljanske banke, odnose dviju država opterećuje od osamostaljenja.

Hrvatska je u ponedjeljak podnijela Arbitražnom sudu podnesak o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Dokument je u elektroničkom obliku predan tajništvu Arbitražnog suda u Haagu osnovanom u skladu sa Sporazumom o arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije potpisanom 4. studenoga 2009.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Angažirani slovenski premijer Cerar poručio što planira učiniti ovog tjedna Slika nije dostupna Ribarima sve po starom Hrvatski ribari za slovenski Kanal A: "Mi idemo po starom, odluka suda nas se ne tiče"

>> Pusić u Saboru predstavila plan za Ljubljansku banku

Podnesak je podijeljen u devet svezaka, sadrži nešto više od 3.600 stranica, a u osnovnom dijelu na oko 300 stranica navode se stajališta Hrvatske o smjeru protezanja granice na kopnu i na moru između Hrvatske i Slovenije, te ostala pitanja koja su predmet spora. Preostali dio dokumenta na 3.300 stranica donosi činjenične dokaze i pravne izvore kojima se potkrepljuju stajališta Hrvatske, dodaje se u priopćenju.

Hrvatski podnesak potpisale su zastupnica hrvatske Vlade pred Arbitražnim sudom Maja Seršić i pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić.

Stranke u sporu dostavit će osam tiskanih primjeraka podnesaka tajništvu Arbitražnog suda i petnaest primjeraka izravno drugoj stranci u sporu, stoji u priopćenju MVEP-a.

Podnesak poslala i Slovenija

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je u ponedjeljak Arbitražnom sudu također poslalo podnesak sa svojim argumentima glede graničnog prijepora s Hrvatskom.

Tajništvu Arbitražnog suda u Den Haagu podnesak je poslan u tiskanom obliku sa svim prilozima i u elektroničkom obliku, a Hrvatskoj će se tiskana verzije dostaviti preko slovenskog veleposlanstva u Zagrebu.

Arbitražni sud u sastavu Gilbert Guillaume (predsjednik) i članovi Bruno Simma, Vaughan Lowe, Budislav Vukas i Jernej Sekolec odredio je 11. studeni kao rok do kojeg svaka stranka može sudu podnijeti svoj odgovor na podnesak druge stranke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene