Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bez objašnjenja

Hrvatska i Slovenija dogovorile protokol o granici, no Cerar odustao od potpisa u posljednji tren?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrej Plenković i Miro Cerar tijekom sastanka u Zagrebu koji je održan u prosincu, trebali su potpisati svojevrsni protokol o granici kojeg su pripremile radne skupine dviju zemalja, no slovenski premijer je od toga odustao u posljednji tren.

Uoči prošlomjesečnog sastanka hrvatskog i slovenskog premijera, Andreja Plenkovića i Mire Cerara ekspertne radne skupine dviju zemalja u čak sedam sastanaka postigle su kompromis oko bilateralnog rješavanja graničnog spora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna demantirao na twitteru Cerar tvrdi da s Hrvatskom nije bilo dogovora, njegov ministar govori drukčije Slika nije dostupna MIRO CERAR NAJAVIO Nakon arbitraže: Slovenija će poslati Hrvatskoj notu o provedbi arbitražne odluke

Svojevrsni protokol o granici dobio je prolaznu ocjenu i u diplomatskim krugovima, pa su ga tijekom susreta u Zagrebu premijeri trebali potpisati, no Cerar se u posljednji trenutak predomislio, piše Večernji list, koji ne objašnjava zbog čega je slovenski premijer odustao.

Slovenske i hrvatske radne skupine dogovorile su da bio dio tog protokola bile karte s granicama na kopnu i moru, a granična crta bi bila malo drugačija do one u odluci Arbitražnog suda.

Režim plovidbe kroz hrvatsko teritorijalno more bio bi malo liberalniji, a osnovala bi se i komisija kojom bi se obilježila granica na kopnu. Dokument je trebao definirati i stupanje na snagu tog protokola.

Sastanak Plenkovića i Cerara održan je 19. prosinca 2017. u Zagrebu, ali nakon njega nije bilo vidljivog pomaka. Susret su i slovenski mediji nazvali neuspješnim, a slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec tvrdio je da je Cerarov odlazak u Zagreb gubitak vremena

Plenković je prošlog tjedna javno ustvrdio da su Hrvatska i Slovenija puno bliže rješenju nego što se to možda čini. "Još jednom ponavljam, u samoj supstanci mislim da smo puno bliže rješenju nego što možemo slutiti iz ukupnog javnog ozračja. Mi smo naše stavove pojasnili i slovenskoj strani, a i svim našim partnerima unutar Europske unije", rekao je Plenković 12. siječnja u Solinu.

Plenković je i nedavno rekao da je dogovor sa Slovenijom puno bliži

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene