Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lošiji rezultati

'U slučaju korupcije, Hrvatska je najuporniji ponavljač'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je za 2011. po Indeksu percepcije korupcije (IPK) na ljestvici od 0 (potpuna korupcija) do 10 (bez korupcije) ocijenjena s 4, što je za desetinu boda niža ocjena nego lani, pokazalo je istraživanje Transparency Internationala.

Istraživanje Transparency Internationala (TI) provedeno je od prosinca 2009. do rujna ove godine u 183 zemlje.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje

U prošle dvije godine Hrvatska je imala ocjenu 4.1, a 2008. je imala dosad najvišu ocjenu, 4.4. Smatra se da ocjena ispod 5 ugrožava gospodarstvo i društvo u cjelini.

'U slučaju Hrvatske mi smo očigledno među najupornijim ponavljačima. Petica je prolazna ocjena', kaže Antun Zorislav Petrović iz TIH-a.

Predsjednik Transparency Internationala Hrvatska (TIH) Nikola Kristić rekao je na predstavljanju istraživanja da te ocjene nisu egzaktne pa se na temelju njih ne može tvrditi da se korupcija u nekoj zemlji povećava ili smanjuje, ali da pokazuju trend.

Po njegovim riječima, ocjena 4 kojom je Hrvatska zauzela 66. mjesto pokazuje malen pad ili stagnaciju korupcije.

'Vi možete postaviti ne znam kako dobar zakon o upravljanju resursima tijela lokalne samouprave, i onda se pojavi zakon o golf igralištima koji taj zakon apsolutno poruši', dodaje Petrović.

Indeks percepcije korupcije Transparency Internationala je najopsežnije svjetsko ispitivanje percepcije korupcije, provodi se od 1995., a ove godine obuhvaća 183 zemlje, pet više nego lani. Rezultati su sastavljeni na temelju 17 ispitivanja koja je provelo 13 nezavisnih ustanova, a ispitanici su bili poslovni ljudi i analitičari.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene