Obavijesti Video Pretražite Navigacija
450 izvornih jela

Hrvatska dobila prvi restoran autohtone hrvatske kuhinje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biste li znali nabrojati 450 izvornih hrvatskih jela? Upravo ih je toliko na službenom popisu. Hrvatska je dobila prvi restoran s oznakom autohtone hrvatske kuhinje, a isti zahtjev podnijelo je još deset restorana.

Čvarci, sir i vrhnje ili kulen samo su neka od 450 hrvatskih autohtonih jela. Popis tradicionalnih hrvatskih pripravaka ministar Bajs objavio je prije početka turističke sezone. 'Mi smo vrijeme preko ljeta iskoristili da prezentiramo i zainteresiranim ugostiteljima, ali i kuharima, na koji se način može doći do certifikata', rekao je ministar Bajs.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jako opasno Žena umrla, a 12 ljudi u bolnici nakon što su jeli sardine u omiljenom turističkom restoranu Britanski par na ljetovanju na Kreti uzbuna na otoku Muž i žena bježali iz restorana bez plaćanja računa? Njihovo objašnjenje je sve: "Nije bilo dovoljno pečeno"

A do certifikata nije lako doći. Ta oznaka dodjeljuje se ugostiteljskim objektima koji u jelovniku imaju više od 70 posto jela s popisa hrvatskih jela. Zagrebački 'Stari fijaker 900' prvi je restoran koji je taj uvjet zadovoljio.

'Krpice sa zeljem, krvavice sa zeljem, buncek, ne mogu izdvojiti jedno jelo, barem 10, 15 ih je svakodnevno', nabrojao je neke od jele Tomislav Juras, vlasnik restorana "stari Fijaker 900": Za razliku od štrukli ili sarme neka od odabranih jela kao što su gregada ili štufad od ovčetine manje su poznata. Za nove specijalitete najvažnija je tradicija.

'Znači da je ukorjenjeno u tlu i u recepturama kroz stoljeća i kroz obiteljsku povijest', rekla je Vlasta Klarić iz HGK. Ponuda domaćih jela zanimljiva je i turistima, koji su gastronomiju svrstali na četvrto mjesto motiva dolaska u Hrvatsku.

'Druga stvar koju rade u Hrvatskoj je odlazak u restorane. Dakle to je ono što naši turisti rade nakon uživanja na plaži', dodao je ministar. Ministarstvo turizma zaprimilo je zahtjeve još deset restorana. Tako će turisti Hrvatsku osim kao zemlju sunca i mora, pamtiti i po gastronomskoj ponudi. Domaći gosti moći će restorane brze hrane zamijeniti nečim tradicionalnim i  hrvatskim.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene