Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na današnji dan 1991.

FOTO Hrvatska danas obilježava Dan državnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prigodi obilježavanja Dana državnosti republike Hrvatske državni vrh položio je vijence i zapalio svijeće na Mirogoju.

Vijenci Su položeni i svijeće su zapaljene kod spomenika Glas hrvatske žrtve - zid boli, Grobnici narodnih heroja, kod Središnjeg križa u Aleji poginuli hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo" Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno"

Predsjednik Ivo Josipović je nakon polaganja vijenca izjavio kako danas slavimo rođendan naše Domovine, te se sjećamo uspjeha i problema koje imamo, a naravno i svih onih koji su stradali zato da bismo mi danas bili slobodni. "Sjećamo se svih zaslužnih ljudi koji su pridonijeli da bismo mi danas u slobodi uživali demokraciju u našoj Hrvatskoj", rekao je, dodavši kako su pred nama brojne zadaće i reforme te da upravo ohrabreni ovim kada je Hrvatska slobodna i demokratska država, nas očekuju bolja vremena.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko istaknuo je kako su temelji i odluke Sabora o samostalnosti Republike Hrvatske povijesno potvrđene i obranjene na bojnom polju. "To su temelji važni za izgradnju boljeg i prosperijetnijeg hrvatskog društva", rekao je.

Premijer Milanović izjavio je kako se prije svega treba sjetiti onih koji su poginuli za Hrvatsku. "Dali su sve, odnosno život jer drugo nisu imali", kazao je. Milanović je naglasio da se isto tako treba sjetiti vremena kada je trebalo donositi krupne i dalekosežne odluke, kada nije bilo jasno što će biti u sljedećem danu i sljedećoj godini. Ocijenio je da danas nije isto, ali je slično. "Moramo se mijenjati na bolje", rekao je Milanović, dodavši da je upravo zato simbolika 25. lipnja 1991. važna. To je dan hrvatske državnosti jer je tada, istaknuo je, donesena jedna važna odluka, ali je hrvatska državnost, kako znamo, starija od toga jer ona ide od 7. stoljeća.

Iza Dana državnosti slijedi Dan neovisnosti, kada je Hrvatska država dovedena do svoje punine, rekao je premijer Milanović, dodavši kako smo tada stvarno postali država a kasnije i članica EU.

Zaključio je kako povijest nije statična te da se moramo mijenjati i donositi odluke, koje ovog pta neće stajati ljudskog života. Ali da bismo bili jači i otporniji moramo shvatiti da povijest nije statična, rekao je Milanović.

Dan državnosti

Hrvatska danas obilježava Dan državnosti, državni blagdan u znak sjećanja na Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine.

Stupanje na snagu odluke o osamostaljenju odgođeno je potom za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev tadašnje Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Osamostaljenje Republike Hrvatske stoga je nastupilo 8. listopada 1991. godine, kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Odluci o samostalnosti i suverenosti prethodila je referendumska odluka većine hrvatskih građana (92,18 posto) da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.

Na temelju takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske donio je na zajedničkoj sjednici sva tri tadašnja Vijeća 25. lipnja 1991. Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Njome se utvrđuje da tim činom Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ kao i postupak za međunarodno priznavanje.

Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene