Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci DZS-a

Doznajte jeste li siromašni prema europskim standardima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska na ljeto iduće godine ulazi u EU kao buduća treća najsiromašnija zemlja Unije.

Podaci koje je o riziku od siromaštva objavio Državni zavod za statistiku doista su porazni. U najboljem slučaju, petini Hrvata prijeti teško siromaštvo, a u najgorem gotovo polovici građana Lijepe naše!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Postat ćemo najzaostaliji? Provjerite koliko je Hrvatska nazadovala u posljednjih 8 godina Slika nije dostupna Peti u Europskoj uniji PORAŽAVAJUĆI podaci: Na 100 Hrvata njih 32 je SIROMAŠNO!

>> Više od 90.000 ljudi živi s plaćom manjom od 2.500 kuna

Pokazatelji siromaštva izračunani su iz podataka Ankete o dohotku stanovništva. Pokazatelji se temelje na konceptu relativnog siromaštva koji uzima u obzir raspoloživi dohodak kućanstva, broj članova u kućanstvu (veličina kućanstva) i distribuciju dohotka unutar populacije, stoji u priopćenju Državnog zavoda za statistiku.

Prema podacima stopa rizika od siromaštva u 2011. u Republici Hrvatskoj iznosila 21,1 posto. Prag rizika od siromaštva u 2011. za jednočlano kućanstvo iznosi 24.240 kuna na godinu, dok za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece iznosi 50.904 kune na godinu. To znači da je osoba samac, koja godišnje ima zaradu manju od 24.240 kuna, prema ovim podacima u kategoriji siromaštva, dok je u istoj poziciji i dvočlano kućanstvo koje godišnje zarađuje manje od 50.904 kune.

U priloženoj tablici možete vidjeti kako Hrvatska stoji u usporedbi s ostalim zemljama Eu-a, a prema tim podacima, od nas su siromašnije tek Rumunjska i Bugarska.

Usporedba osnovne stope rizika od siromaštva i stope rizika od siromaštva prije socijalnih transfera pokazuje da izuzimanje socijalnih transfera iz dohotka utječe na povećanje postotka osoba koje su u riziku od siromaštva s osnovnih 21,1 posto na stopu od 30,7 posto. Ako se iz dohotka izuzmu i socijalni transferi i mirovine, tada stopa rizika od siromaštva iznosi 46,7 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene